IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейска соларна академия ще обучава служители на МСП във фотоволтаични технологии

Академията, стартирана от Европейския институт за иновации и технологии, е с начален бюджет от 4 млн. евро

15:00 | 20.02.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) обяви, че дава началото на Европейска соларна академия, която цели да подкрепя соларните фотоволтаични технологии и малките и средни предприятия на Стария континент със силен фокус върху обучението и преквалификацията на служителите.

Академията стартира в отговор на искане на Европейската комисия, която търси подкрепа от EIT в развитието на различни умения в областта, включително предприемачески. Това разкри на конференцията Innoveit в Брюксел директорът на EIT Мартин Кърн.

Подобно на инициативата за развитие на уменията в сферата на дълбоките технологии (DeepTech Initiative), която беше представена от EIT преди две години, новата академия отразява усилията на института да ползва мрежата си от партньори, за да подкрепи нова вълна от стратегически иновации. Идеята е Европа да стане по-конкурентоспособна и устойчива като развие повече умения и подкрепи повече предприемачески инициативи в модерни и ключови области.

Европейската соларна академия ще разполага с начален бюджет от 4 млн. евро и ще стъпи на постиженията на EIT Campus – единната платформа на института, която събира в едно различни програми и курсове в сферата на иновациите, устойчивостта, предприемачеството и технологиите.

Тази инициатива ще допълни усилията на други програми, като Европейската академия за батерии, която е насочена към общо 800 хил. работници във веригата на доставки на батерии, и Deep Tech Initiative, която цели да обучи 1 млн. души в Европа на дълбоки технологии до 2025 г.

По думите на Мартин Кърн новата академия ще допринесе и за успеха на Зелената сделка.

В рамките на Innoveit Европейският институт за иновации и технологии също така обяви, че ще си партнира със Solar Impulse Foundation, за да ускори развитието на чисти и рентабилни решения, които да бъдат имплементирани в по-голям мащаб.

На този етап общността на EIT е създала 2000 нови продукта и услуги и е подкрепила над 7800 стартъпа предприятия, които са набрали частни инвестиции в размер на 7,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още