IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска да обучи 1 млн. души в сферата на дълбоките технологии до 2025 г.

Целта е Старият континент да се справи с изоставането си в иновациите и да развие повече кадри

14:50 | 11.10.22 г.
Мария Габриел. Снимка: ЕК
Мария Габриел. Снимка: ЕК

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) дава началото на инициативата Deep Tech Talent Initiative, която цели да обучи 1 млн. души в сферата на дълбоките технологии до 2025 г. Това обяви еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел в рамките на събитието EIT Summit в Брюксел.

Т. нар. дълбоки технологии (решения, комбиниращи науката, инженерната, биологичната и дигиталната сфера) Европейският съюз определя като незаменими за създаването на решения на настоящите глобални предизвикателства.

Но Старият континент е изправен пред редица предизвикателства, включително липса на достатъчно таланти и изтичането на кадри към по-високотехнологични части на света, където те могат да развиват идеите си.

EIT призовава всички заинтересовани страни да се включат в инициативата, като се очаква те да се ангажират и финансово. По план Европейският център за иновации и технологии е заложил първоначална инвестиция от 25 млн. евро, която ще дойде от него и може да нарасне значително в зависимост от участието на други партньори, посочи Мартин Кърн, директор на EIT.

„Планът е EIT Deep Tech Initiative да надгради досегашните усилия и програми в областта“, коментира Нектариос Тавернаракис, председател на управителния съвет на EIT.

Целта на инициативата е да отговори на предизвикателствата, свързани с кадрите в технологичната сфера, което да даде иновационен тласък на Европа като цяло.

EIT планира да мобилизира всичките си над 3400 партньора и над 70 центъра в Европа, за да развива въпросните образователни програми.

Новата програма, която стартира днес, е отворена за всички европейци от всички образователни нива – от тези в средните училища до студенти, предприемачи и професионалисти в различни области.

Центърът смята, че чрез тези действия не само ще насърчи създаването на по-иновативни компании на европейска територия, но и ще задържи големите компании, мотивирайки ги да разширяват бизнеса си в страните членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още