IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа и иновациите - една непрестанна игра на догонване

През 2022 г. ЕС най-сетне реши да се фокусира в една иновативна област - чиповете. Дано не е закъсняла!

12:04 | 01.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Изпращаме 2022 година - още една година, белязана от войни, икономически, политически и обществени промени. Сега, когато и последните 12 месеца са почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2022".

Кризата е чудесно време за иновации, или поне това се проповядва в бизнес средите от десетилетия. Кошмарът за едни е възможност за други. Същото си мислят и властите в Европейския съюз, които през последната година засилиха реториката в посока възвръщането на силите на Европа в областта на иновациите.

Само преди няколко месеца попитах Стефан Добрев, който е част от управителния съвет на Европейския институт за иновации и технологии (EIT), дали настоящата криза ще свие амбициите на Европа от гледна точка на иновациите. И очаквано получих отговор в духа на възможностите.

„Очакваме една криза като тази да отвори нови възможности, да подчертае доколко ни трябват иновации – спешно, не след 20 години, а сега, да подчертае доколко трябва да работим заедно, за да преодолеем кризите“.

В думите му има голяма доза истина. Ако не иска да изостава повече, Европа трябва да действа бързо, а основното ѝ предимство, но и нейно най-голямо препятствие, е многообразието.

Европейският проблем с иновациите

Европа отдавна не може да се мери със Силициевата долина в Съединените щати, нито пък с азиатските конгломерати в сферата на технологиите. Непрестанно чуваме колко талантливи са европейските кадри, колко много възможности има на Стария континент, но голяма част от тези кадри често се качват на самолета и търсят по-големи възможности за развитие отвъд океана. Това до голяма степен е разбираемо. Истинската сила на Европа на този етап остава науката.

Според Стефан Добрев европейският пазар не е толкова хомогенен като този в САЩ, нито пък има толкова директно влияние на властта, колкото в Китай, и „можем да сме благодарни за това“, казва той.

„Това, което имаме, е едно огромно разнообразие на идеи, на начини на мислене, които в една ситуация на криза, една ситуация на постоянна промяна, ще се окажат голяма сила спрямо това, което другите имат. Проблемът, доколкото е налице, не вярвам, че е фундаментален. Вярвам, че е основно въпрос на това как работим заедно, в какво вярваме, как сме се организирали, и това ще ни помогне да се възползваме от това, в  което сме добри, за да преодолеем това, в което не сме добри“, споделя Добрев.

Фокус върху чиповете

През последната година Европа с още по-голяма сила усети своето изоставане. Технологичните вериги на доставките, които понесоха редица прекъсвания по време на пандемията, са фокусирани предимно в Азия. Това не се харесва и на САЩ, а Вашингтон вече агресивно действа в посока изместването им. Самите компании също осъзнаха, че концентрирането на веригите на едно място не е в тяхна полза. Apple е най-яркият пример за това. След драмите с Covid-19 в завода на Foxconn в Шънджън (протести, нараснали в насилие, заради наложените от правителството блокади), американският технологичен гигант отправя поглед към места като Виетнам и Индия, защото осъзнава спешната нужда от диверсификация.

Последна актуализация: 11:38 | 01.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Силициевата долина се превърна в това,което е, точно защото държавата нямаше никакво участие в този процес.Относителните успехи в някои сфери на технологиите в България са отново точно зараи липсата на държавна намеса..Вкарайте държавата в това, и ви пожелавам късмет в чакането на добри резултати..Не го знам кой е този Стефан Добрев, нито какъв е този Европейски институт за иновации и технологии, но ми прилича на обикновена бюрократична хранилка и инструмент за усвояване на еврофондове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още