IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа и иновациите - една непрестанна игра на догонване

През 2022 г. ЕС най-сетне реши да се фокусира в една иновативна област - чиповете. Дано не е закъсняла!

12:04 | 01.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Същевременно Европейският институт за иновации и технологии все още няма свое звено у нас. По думите на Стефан Добрев това има шанса да се промени. „На практика няма обективна причина, освен че досега не сме имали възможността да привлечем фокуса към България на център за колокация например“, споделя той.

До този момент EIT е подкрепила над 5000 фирми, което се равнява на над 17 хил. работни места и милиарди инвестиции.

Светлият лъч за страната ни от последната година е Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), зад който стои проф. Мартин Вечев от ETH Zürich - водещ световен учен в областта на компютърните науки и изкуствения интелект.

С откриването на INSAIT българската държава даде обещанието в следващите 10 години да инвестира 170 млрд. лева в центъра.

Ако се върнем на чиповете, засега технологичните гиганти, които показват желание да инвестират в производство на чипове в Европа, предпочитат стабилността, която им носят страни като Германия. TSMC вече мисли за изграждането на първия си европейски завод в Дрезден. Американската Intel също не показва апетит към Балканите. Новото съоръжение за производство на компанията ще се забави, но е планирано за строеж в Магдебург, също в Германия.

България продължава да не е на картата на най-големите технологични компании. Наличието на квалифицирани работници и ниските заплати в сравнение с тези в чужбина очевидно не са достатъчни, за да привлечем големите играчи. На фона на политическата нестабилност, годините на процъфтяваща корупция, лошата инфраструктура и купища други проблеми страната ни все още остава встрани от потенциалния европейски технологичен бум. Държавата отсъства в подкрепата си за дългосрочни иновативни проекти и помощта, като тази, която Германия планира да осигури на Intel или TSMC, у нас е по-скоро мираж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 01.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Силициевата долина се превърна в това,което е, точно защото държавата нямаше никакво участие в този процес.Относителните успехи в някои сфери на технологиите в България са отново точно зараи липсата на държавна намеса..Вкарайте държавата в това, и ви пожелавам късмет в чакането на добри резултати..Не го знам кой е този Стефан Добрев, нито какъв е този Европейски институт за иновации и технологии, но ми прилича на обикновена бюрократична хранилка и инструмент за усвояване на еврофондове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още