IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да си построиш ограда от соларни панели

Бумът на китайското производство насища световния пазар и сваля цените на панелите

23:26 | 04.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Соларните панели са станали толкова евтини, че се използват за изграждане на градински огради в Нидерландия и Германия, тъй като бумът на китайското производство насища световния пазар, пише Financial Times.

Панелите улавят по-малко слънчева светлина, когато се използват за огради, отколкото на покриви, но процесът спестява високите разходи за труд и скеле, според анализатори и публикации в социалните медии от домакинства, които са ги инсталирали.

"Това е резултатът от поевтиняването на соларните панели до степен, в която просто започваме да ги поставяме навсякъде", казва Джени Чейс, водещ соларен анализатор в BloombergNEF. "Тъй като разходите за инсталиране - труд, скеле - са по-голямата част от цената за инсталиране на покривна фотоволтаична система, в това има смисъл."

"Защо да поставяте ограда, когато можете просто да поставите куп соларни панели, дори и да не са ориентирани точно към слънцето?", казва Мартин Броу, ръководител на отдела за изследване на климата в BNP Paribas Exane. "Когато самите панели са изключително евтини, ограниченията се свеждат до разходите за монтаж и терени. Получава се нещо като манталитет "направи си сам".

Според оценките на Международната агенция по енергетика предлагането на слънчеви панели в световен мащаб ще достигне 1 100 гигавата до края на тази година, което е три пъти повече от сегашната прогноза за търсенето. Според нея тази тенденция се дължи на пренасищането на производството в Китай.

В същото време инсталациите са станали по-скъпи, главно поради нарастващите разходи за труд, а чакането за свързване на панелите към електрическите мрежи поставя на изпитание търпението на индустрията и на домакинствата. Проблемите с капацитета на мрежите засягат повечето страни и не могат да бъдат решени лесно и бързо.

Longi Green Energy Technology, един от най-големите производители на панели в света, заяви наскоро, че е уволнил хиляди работници, тъй като свръхпредлагането е довело до отстъпление на китайските производители.

В Европа ръководителите на промишлеността предупреждават за предстоящи проблеми в сектора, който през последните месеци бе засегнат от загуба на работни места, фалити и затваряне на предприятия.

Европейската комисия заявява, че ще се ангажира да "оцени всички доказателства за предполагаеми нелоялни практики" и да подобри достъпа на производителите на соларни панели до фондовете на ЕС, съгласно проектоплан, видян от Financial Times, който трябва да бъде подписан от министрите на енергетиката на ЕС и индустриалните групи на 15 април. Това обаче едва ли ще удовлетвори индустрията.

Алесандро Барин, главен изпълнителен директор на италианската FuturaSun, която произвежда панели в Китай, за да ги продава в Европа, заяви, че кашони с панели са стояли непродадени в пристанищата и складовете и след края на работата на фабриката, след като тя удължи затварянето си китайската Нова година на три седмици от обичайната едноседмична почивка.

В края на март цената на един соларен панел беше 11 американски цента за ват, или само половината от цената по същото време на миналата година, според BloombergNEF, и се очакваше да падне още повече в "надпреварата към дъното", тъй като производителите се конкурират да се отърват от излишното предлагане.

Под "червената линия" от 15 цента за ват компанията няма да може да инвестира сериозно в европейско производство, каза Барин. "Няма да го направите с безумно малък марж, който няма да плати за нищо."

Без по-голяма подкрепа от страна на ЕС фабриката, която Барин възнамерява да открие близо до Венеция, ще бъде по-скоро малък "мегаватов" производител, отколкото "гигаватов" производител със световно значение, каза той.

Европейският съвет за производство на соларни продукти предупреди през февруари, че европейските производители на панели скоро ще започнат да спират работа, ако не бъде предоставена спешна помощ.

Прочетете цялата статия в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още