IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Георгиев: До началото на 2025 г. ще отвори завод за соларни панели до Стара Загора

През първата година работните места ще бъдат между 350 и 500, коментира изпълнителният директор и съсобственик на "Смарт Енерджи Груп"

16:36 | 13.02.24 г.

До края на 2024 г. или началото на 2025 г. "Смарт Солар" планира да отвори завод за фотоволтаични панели в България. Една година след това ще започне да произвежда и клетки. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Тодор Георгиев, изпълнителен директор и съсобственик на "Смарт Енерджи Груп" и управител на "Смарт Солар".

По думите му производството трябва да започне до края на 2025 г. Според мениджъра заводът ще бъде първият с такава продукция в страната и един от малкото в ЕС.

"Решението е взето, избрани са терени. Заводът ще е край Стара Загора и ТЕЦ Марица-Изток – от гледна точка на комуникация и инфраструктура е много добре“, посочи мениджърът.

Тодор Георгиев смята, че от гледна точка на потенциална работна ръка изборът на терен е подходящ, защото се очаква Зелената сделка да затвори част от производството на електрическа енергия от изкопаеми горива в региона. Той прогнозира, че през първата година работните места ще бъдат между 350 и 500, а когато заработи и производството на клетки заетостта да расне до 800 души.

„Към проекта ще бъде изградена и фотоволтаична централа, която ще захранва производството", разкри Георгиев и уточни, че при отварянето на завода капацитетът ще бъде между 800 MWh и 1000 MWh на година, като идеята е да се достигне до 2,4 GWh на година.

Мениджърът обясни, че фотоволтаичният бизнес на "Смарт Солар" е от 15 години и добре познават европейските регулации при строителството на централи. Компанията е проектирала, изграждала и поддържала централи в България, Турция и ЕС. Преди пет години е започнала производството на фотоволтаични панели в четири завода в Турция, а един от тях започва да произвежда и клетки тази година.

По отношение на натиска от китайски панели на пазара в Европа Георгиев е на мнение, че ще са нужни държавни субсидии и преференции, за да се отговори на конкуренцията и даде за пример как Турция стимулира производството с данъчни и осигурителни облекчения. Мениджърът съобщи, че Турция е наложила и сериозни мита на китайските панели и вече 80% от използваните в строителството панели в съседната страна са местно производство.

"Турция е на второ място по внос в ЕС след Китай. Разликата е много голяма, но е добро начало", смята Георгиев и добави, че България може да се стреми да заеме пазарен дял.

Какъв терен ще отпусне Община Стара Загора на завода за фотоволтаици? Каква ще е регулацията на европейско ниво в бизнеса с фотоволтаици? Каква ще е стратегията за изграждане на завод в България? Ще има ли Германия помощи при изграждането на заводи и ще въведе ли страната антидъмпингови мита за панели от Китай? Как ще се отговори ЕС на търсенето на фотоволтаични панели? Каква е разликата в качеството и цените на панели от и извън ЕС може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още