IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергията от слънцето изисква високотехнологични решения

Системата за интелигентно управление на фотоволтаични електроцентрали SICAM PPC на Siemens гарантира надеждност, сигурност и висока ефективност

14:46 | 12.01.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Siemens
Снимка: Siemens

Енергийните системи по света са в процес на цялостна, дългосрочна трансформация. Използването на възобновяеми енергийни източници, особено слънчева енергия, нараства с огромни темпове. Това е свързано с комплексни причини, сред които все по-ниските разходи за инсталации, рязкото покачване на цените на електроенергията, както и нуждата от намаляване на въглеродния отпечатък на енергийните системи.

Според доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) възобновяемите енергийни източници ще изместят въглищата като най-големия източник на електроенергия на планетата до 2025 г. Експертите обясняват това с рязкото увеличение на цените на изкопаемите горива и свързаната с това енергийна несигурност, провокирана от войната в Украйна, която кара все повече държавни и частни инвеститори да се ориентират към възобновяеми източници на енергия. Прогнозите са ВЕИ капацитетът в световен мащаб почти да се удвои през следващите пет години, сочи още докладът на МАЕ IEA Renewables 2022.

Факт е, че много градове, региони, местни дружества и общности по света вървят в посока увеличаване на дела на възобновяема енергия чрез създаването на фотоволтаични централи за собствени нужди или за продажба в мрежата. Тези решения обаче идват със своите предизвикателства и изискват съответните технологии.

„Поради специфичния характер на работата на фотоволтаиците, произведената от тях електрическа енергия варира за кратък период от време в широки граници. Ето защо непрекъснатият мониторинг и анализ на работните параметри, включително следенето на производителността и състоянието на панелите, инверторите и трансформаторите, са изключително важни за гарантиране качеството, стабилността и надеждността на доставките на електроенергия“, обяснява инж. Иван Дачев от направление "Интелигентна инфраструктура" на Siemens.

У нас соларните инсталации също бързо набират скорост. България се утвърждава като държавата на Балканите с най-голям фотоволтаичен капацитет (1186 MW за 2021 г.) Според доклад на Solar Plaza през следващите три години 61% от общия ръст за Балканите се очаква именно тук, като предвижданията са капацитетът в страната да достигне да 2784 MW през 2024 г.

Снимка: Siemens Снимка: Siemens

С нарастването на дела на възобновяемите енергийни източници нарастват и техническите изисквания. Те включват поддържане на надеждна стабилност по всяко време въпреки променливите нива на децентрализирано генерирана енергия, която се подава в мрежата. Отговорът на тези предизвикателства е  изграждане на интелигентна инфраструктура, комбинирана със смарт оборудване за автоматизация и управление, убеден е инж. Дачев.

Технологични лидери като Siemens отдавна разработват и предлагат решения, които способстват високата ефективност на соларните инсталации и тяхното безпроблемно интегриране в мрежата. SICAM Photovoltaic Plant Control (SICAM PPC) е специално разработено решение на Siemens, което осигурява ефективното, съобразено с мрежовия код, управление на фотоволтаични електроцентрали (ФЕЦ), със или без система за съхранение на електроенергия, приложимo за инсталации с централни и със стрингови инвертори.

SICAM PPC e единна интегрирана SCADA система, с отворена архитектура, множество вградени комуникационни протоколи и усъвършенствани функции за управление, мониторинг и диагностика на оборудването. Системата е от ново поколение, с широка област на приложение, възможности за надграждане и разширение през целия ѝ експлоатационен живот. Тя може да бъде безпроблемно интегрирана в съществуващи комуникационни инфраструктури, като осигурява стабилно взаимодействие между автоматизация и дистанционно управление.

SICAM PPC отговаря на най-високите изисквания на международните стандарти за сигурност и защита на данните. Тя предоставя възможности за отдалечен достъп до парка през мобилни устройства чрез интуитивни, специално разработени екрани за визуализация на данните, дистанционно управление и мониторинг, диагностика на оборудването, WEB-инженеринг и поддръжка.

SICAM PPC  гарантира висока ефективност, сигурност, оптимизиране на разходите и непрекъснатост на процесите, павирайки пътя за създаването на соларни електроцентрали на бъдещето – високотехнологични, надеждни и екологични.

Siemens вече има осъществени множество знакови проекти за фотоволтаични паркове по света със SICAM PPC като например най-голямата соларна „ферма“ в Италия – простиращата се на 1,5 млн. кв. метра Troia в Пулия, с капацитет от 104 MW, или пък най-мащабното до момента подобно съоръжение във Виетнам, с общ капацитет от 204 MW и площ от 300 хектара.

„Соларните централи са във възход и този процес ще продължи да се ускорява и разраства като част от трансформацията на енергийните системи. В този смисъл иновативни технологии като интелигентната система за управление и мониторинг на ФЕЦ SICAM PPC могат да играят решаваща роля в утвърждаването на този тип съоръжения не само като „зелени“ алтернативи на изкопаемите горива, но и като надеждни и рентабилни инвестиции в бъдещето“, смята инж. Иван Дачев.

Последна актуализация: 21:20 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Специални предложения виж още
Финанси виж още