IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на златото се подкрепя от централните банки по света, според анализатори

Цените се очаква да останат на високи нива, но няма вероятност да се покачат още, според групата Julius Baer

22:33 | 15.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рекордното възстановяване на златото е подкрепено от централните банки, които увеличават експозициите си и излизат от позиции в американски дългови книжа.

Това се посочва в бележка на швейцарската група Julius Baer, цитирана от investing.com.

Банката прогнозира, че цените се очаква да останат на високи нива, но няма вероятност да се покачат още.

Цените на златото продължават да растат и в сряда фючърсите добавят 1,36% до 2392,05 долара за тройунция.

„Вместо голям скок в търсенето, рекордното възстановяване на златото може да се обясни с увеличаване на желанието на купувачите да плащат, подправено с някои спекулации“, казва Карстен Менке, ръководител изследвания от следващо поколение на Julius Baer.

Менке оценява, че паричните власти, включително Народната банка на Китай, биха имали по-голяма готовност да плащат от западните инвеститори. Мотивите им са повече политически, отколкото икономически, но промяната в посоката ще бъде „много по-малко разпространена, отколкото се смята“.

Julius Baer смята, че китайската централна банка намалява вложенията си в американски държавни облигации, като се стреми към по-малка зависимост от долара, както и има желание да избегне санкции. По този начин покупките на централната банка биха подкрепили цените на структурно високи нива, „но не е задължително да ги тласнат още по-високо“, според анализаторите.

Швейцарската група вижда повече недостатъци, отколкото положителни страни в средносрочен и дългосрочен план, но отбелязва, че златото играе основна роля като защита срещу икономически и системни рискове на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още