IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е осигурила прикритие на руски горива за 3 млрд. евро в ЕС

Схемата е законна - руският дизел получава нова маркировка, като се смесва с други горива

21:40 | 15.05.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През декември 2022 г. ЕС забрани вноса на руски петрол през морски терминали в опит да ограничи приходите, с които Москва финансира войната си в Украйна. От февруари 2023 г. влезе в сила и забраната за търговия с горива от руски петрол. Оказва се обаче, че през "дупки" в санкциите Турция е продала руски горива за 3 млрд. евро в периода февруари 2023 г. - февруари 2024 г., пише Politico.

Европейското издание разказва подробности за схемата - руски танкери с горива акостират в турски пристанища, там променят маркировката и продължават към други държави от ЕС като турски. Това се доказва от проучвания на експертите от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), българския Център за изследване на демокрацията и Politico.

Схемата е законна - Брюксел позволява миксовете с руски горива да бъдат маркирани като с неруски произход. Това е само част от начините, по които Русия успява да преодолее европейските ограничения.

Politico припомня, че Русия спечели 1 млрд. евро от търговията с петрол с България, след като стана ясно, че санкцията за таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел се отнася за трети страни, но не и за страни от ЕС (за които по принцип покупките на руски петрол е забранен). Да, но България се ползваше с дерогация от Брюксел и имаше право да купува руски петрол.

Турция освен прикритие за петрола предлага и за природния газ - страната е хъб, където газът от различни източници получава етикет, че е турски.

Трети страни, особено съюзници в НАТО, каквато е Турция, трябва да се придържат към санкциите на Запада, коментира естонският външен мнистър Маргус Цахкна пред Politico.

Преди санкциите ЕС разчиташе основно на вноса на руски дизел - делът му беше 40% от общия внос на дизел в общността. След февруари 2023 г. руският внос спря, но се увеличи турския, а Турция увеличи вноса на руски горива - според данните със 105% през разглеждания период.

Вносът на турски дизел в ЕС се увелчава със 107%.

Не е задължително всеки дизел, който влиза в ЕС от Турция, да е руски - страната има голям потенциал за преработка на петрол. Вероятно турски компании продават и дизел, който не е с руски произход.  Данните обаче повдигат известни съмнения.

Например доставки за ЕС има от пристанището Джейхан, което обаче няма много логистични връзки с рафинерии. Пристанището е обработило 22 млн. барела горива между февруари 2023 г. и февруари 2024 г., като 92% са от Русия. Общо 85% от износа на горива от това пристанище е към ЕС. Подобни доставки има и от пристанищата Мерсин и Мармара Ерейли, които имат по-добри връзки с рафинерии.

Politico отбелязва, че виновник за тези ситуации са и Турция, и ЕС. В законодателството например се позволява микс на горивата, което прикрива руския произход. .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
RoyBatty
преди 1 седмица
БЪЛГАРИЯ с отказа от деругация "СЕ ОТКАЗА ОТ ПРАВА"! Такава нечувана глупост е по силите само на българи продажници! ... Ако не искаш не ползвай правата, но защо се отказваш от тях? Защо не се откажем от правото си на глас в ООН? На депутати в ЕС? Защо не се откажем от всички права и да кажем на кой сме роб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 1 седмица
Зелкич, върти те гледам белаята горячка. :D Наместо балтийските смеси дойдоха турските смеси? Ако не си ти да кажеш, че така е по-евтино, не бих повярвал. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 12
zelka007
преди 1 седмица
До: wart ... е питай тошко кърпеният , той знае кво е да те връкат на шиш кат кебап ... механджия е ... :))) ... и в добрият и в другият смисъл на думата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 17
zelka007
преди 1 седмица
До: wart ... не се заяждам , ама даскале , откакто купуваме дизел от Турция и Индия , цените паднаха доста ... щото през 2022 в началото на СВОто на зануленият детеубиец от бункера под кремля ни беше надул ценичките доста солено ... та така е доста по-добре ... вместо да се гледаме на кръффф , руснаците се разправят с мустакатите ни съседи и индийците ... а те очевидно си знаят работата ... въртят рассияните на шиш кат кебап ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 15
wart
преди 1 седмица
Няма нищо не редно Европейските *** са платили допълнително на Турция за Руският петрол. Вместо да купуваш евтино пред почит да плащат ат по- вече и по скъпо за същото , ако не идиотизъм какво може да е друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още