IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще намали износа на дизел с 20% през април

Москва не планира забраната за износ на дизел - произвежда два пъти повече от собствените си нужди

21:16 | 01.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия планира да намали износа на дизел през морските терминали на три от големите пристанища - Висоцк, Приморск и Новоросийск,  през април, сочат данни, до които достъп има Bloomberg. Според тях доставките ще бъдат в обем от около 2,29 млн. тона, или 569 хил. барела на ден. Това е с 21% по-малко спрямо март и е най-ниското ниво за последните пет месеца.

Основните пазари на Русия се изместиха - от Европа към Азия, след началото на пълномащабната война в Украйна. Очакванията са, че ограничените доставки от един от най-големите производители в световен мащаб ще се отразят върху пазара, който вече е под натиска на напрежението в Червено море.

На този етап Москва не планира да ограничи износа на дизел, коментира вицепремиерът Александър Новак. Доставките обаче намаляват, след като атаки с дронове намалиха преработката на петрол в Русия до 10-месечно дъно. "Произвеждаме достатъчно дизел - два пъти повече, отколкото ни е необходимо за вътрешните нужди", коментира Новак, цитиран от агенция ТАСС.

Според него, ако износът бъде спрян, руските рафинерии също ще трябва да спрат да работят, защото пазарът ще бъде наводнен.

В същото време от 1 март за срок от шест месеца Русия спря износа на бензини. Кризата се оказва по-сериозна, отколкото в Москва признават, след като руските власти поискаха увеличаване на вноса на горива от Беларус.

Плановете за износа, до които има достъп Bloomberg, не засягат малки доставки през жп транспорт - например на "Транснефт", допълва още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още