IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на бензина в Русия расте въпреки изборите и ограничения износ

Дронове поразиха една от най-големите рафинерии в централните части на Русия, основен доставчик за столицата

16:06 | 15.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На 1 март Министерството на енергетиката на Русия ограничи за шест месеца (до 31 август 2024 г.) износа на бензин с мотива да бъдат осигурени количествата за вътрешния пазар заради непредвидени и планови ремонти на рафинериите през пролетта. Мярката първоначално даде резултат и руските медии отбелязаха известно намаление на цената на бензина по бензиностанциите (1 копейка на литър до малко над 55 рубли, или 0,60 долара за бензина АИ-95). Но след серия от атаки с дронове по петролните рафинери в Русия тенденцията се обърна.

По данни на Bloomberg  освен спирането на износа на бензини през март и износът на дизел ще бъде засегнат - с очаквано намаление от 11%.

Властите официално не признават проблемите, но цената на горивата на енергийната борса в Санкт Петербург тръгнаха нагоре и високооктановият бензин АИ-95 се търгува за 61,4 хил. рубли за тон (665 долара за тон), съобщава ТАСС. Повишава се цената и на летния дизел - до 62,8 хил. рубли за тон. Това е повишение от 2% за цената на силно регулирания от правителството пазар.

Тези ценови равнища са най-високите за последните шест месеца, посочва агенцията. Тогава Русия отново беше ограничила износа на бензин и на дизел, след като стана ясно, че има сериозен дефицит, включително и за земеделците, които се оплакаха, че не могат да съберат реколтата. Отделно и правителството реши да намали компенсациите за петролните компании, за да поддържат ниски цените на горивата на вътрешния пазар.

Заради това решение обаче компании, включително и "Роснефт", ръководена от приближения да руския президент Владимир Путин Игор Сечин, увеличиха износа, за да компенсират недостига на средства.

Сега петролната индустрия в Русия е изправена пред сериозна криза, след като заради удари с дронове само в рамките на тази седмица (11-15 март) капацитетът за преработка на петрол се свива с поне 12%, по изчисленията на Bloomberg. Поразени са петролни обекти на "Лукойл", "Роснефт" и други по-малки компании.

Сред спрените мощности е и рафинерията на "Роснефт" в Рязан, на която, по данни на "Коммерсант", се пада 5% от преработката на петрол в страната и 6% от производството на бензин. Според непотвърдена от властите информация от източници на изданието дроновете са повредили звеното за първична преработка на петрол, където се извърша 70% от дейността на рафинерията, която е основен доставчик на горива за столицата и околните райони.

На 15 март дронове поразиха и най-голямата рафинерия в Калужка област.

В Москва не демонстрират притеснение от атаките с дронове. Зам.-министърът на енергетиката Павел Сорокин призна, че през 2024 година преработката на петрол в страната ще намалее. Но не вижда нищо притеснително в това - количествата петрол, които останат, ще бъдат изнесени.

Преди няколко седмици енергийният министър Николай Шулгинов коментира, че от началото на годината преработката на петрол в Русия намалява със 7%. Именно през януари започнаха и първите атаки с дронове по обекти на петролната индустрия - петролни бази, рафинерии и терминали.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Случващото се в Русия все още не предизвиква паника на пазарите, макар и търговците да следят внимателно какво се случва, посочва още Bloomberg. Цените на европейските борси обаче са по-ниски спрямо края на януари. В месечния си доклад Международната агенция за енергетика (МАЕ) отбелязва, че износът на горива от Русия през февруари остава без сериозни изменения до 4,75 млн. барела на ден, спрямо 5 млн. барела през декември 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още