IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на руски петрол рязко се увеличи до най-големите обеми за 2024 г.

Най-големите купувачи на суровината остават Китай, Турция и Индия

17:49 | 12.03.24 г. 1
Снимка: Jeremy Suyker/ Bloomberg
Снимка: Jeremy Suyker/ Bloomberg

Износът на руски петрол през морските терминали се увеличи рязко и достигна най-високото ниво от началото на годината, сочат анализи на Bloomberg, базирани на информация за движението на танкерите. Данните са съпоставени и с публикации от други източници - например анализаторите от Kpler и Vortexa.

Според тях в четирите седмици, приключили на 10 март, Русия е доставяла по 3,7 млн. барела петрол на ден, или с 560 хил. барела повече спрямо аналогичния период, приключил на 3 март. Това означава, че през миналата седмица Русия надвишава с 420 хил. барела на ден целта, произтичаща от ангажиментите към ОПЕК+ за първото тримесечие.

Причината е подобряването на времето - в началото на март силен вятър ограничи работата на тихоокеанския петролен терминал Козмино (основно за сорта ЕПСО). Доставките на сорта "Сокол" също започват да се нормализират, след като "Роснефт" намери нов купувач - рафинериите в Китай.

Танкери, натоварени с 10,5 млн. барела от този сорт петрол обаче все още очакват да бъдат разтоварени, след като Индия отказа покупката. Първа доставка на "Сокол" беше реализирана и в Карачи (Пакистан), сочат данните на Bloomberg.

Основни пазари на руския петрол остават азиатските държави - в това направление, както и товарите без крайна дестинация, които в крайна сметка се оказват насочени именно към Азия, са отправени 2,92 млн. барела дневно. Китай е най-големият купувач на руския петрол с 1,37 млн. барела на ден, а допълнително страната получава и по 800 хил. барела на ден през петролопроводи.

Доставките за Индия са в обем на 1,08 млн. барела на ден.

Турция остана единствената близка дестинация на руските петролни компании, след като и България спря да купува от началото на 2024 г. През последните четири седмици, завършващи на 10 март, доставките за Турция достигат 417 хил. барела, което е най-високото ниво от 5 декември насам.

Приходите от продажбата на петрол през морските терминали през седмицата 4-10 март са 1,86 млрд. долара, или най-високото ниво от октомври насам. Рекордни бяха седмичните приходи от продажба на петрол в средата на юни 2022 година - 2,17 млрд. долара, припомня още Bloomberg.

В края на същата година влезе в сила ограничението на страните от Г-7, ЕС и Австралия върху цената на руския петрол до 60 долара за барел. Именно в началото на декември приходите от търговията удариха своето дъно - 930 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 месец
*Износът на руски петрол рязко се увеличи* - Някои врачки и прогнозисти пак гледат кат прръдднали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още