IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 иска да извади руския петрол от тайната флотилия

За да избегне санкциите, Москва използва "армия" от стари танкери, неизвестни търговци и руски застрахователи

21:51 | 07.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните  от Г-7, ЕС и Австралия ще опитат да намалят количествата петрол, които Русия превозва със своята "тайна флотилия", казва Олга Димитреску, ръководител на звеното, занимаващо се с тавана на цената на руския петрол в британската служба за налагане на финансови санкции, цитирана от Bloomberg. Агенцията отбелязва, че това е сигнал, че Западът ще опита да затегне контрола на изпълнението на санкциите.

Част от мерките, които ще бъдат предприети, са широки дискусии за рисковете за околната среда и корабоплаването като цяло при използването на тази често движеща се по ръба на закона флотилия. Целта е повече руски петрол да се върне към западни танкери, където е по-вероятно таванът върху цената на петрола да се спазва.

От декември 2022 година Западът ограничи цената на руския петрол на ниво до 60 долара за барел. Западни компании, които предоставят услуга при превоза на суровината - застрахователи, търговци, финансови компании, корабособственици и т.н., трябва да спазват ограничението, проверявайки договорите за доставка.

За да избегне санкциите Русия разчита на т.нар. "тайна флотилия" - армия от танкери втора употреба, които закупи в последните месеци, никому неизвестни търговци и собствени застрахователни компании. По този начин руските петролни компании не се съобразяват с ограниченията на Запада.

В края на 2023 година обаче САЩ започнаха да затягат контрола и санкционираха няколко собственици на танкери, които нарушаваха тавана върху цената на руския петрол. Заради опасност от наказания гръцките корабособственици масово се отказаха да превозват суровината, сочат данни за януари.

Приходите от търговия с петрол в руския бюджет достигат 675 млрд. рубли, или 7,4 млрд. долара, сочат данните на Министерството на финансите за първия месец от годината. Спрямо януари 2023 година има съществено увеличение - от над 58%, което се дължи основно на повишаването на цената на петрола, отчитат от ведомството.

Все още обаче няма информация за средната цена, на която се е търгувал сортът "Уралс" през януари - информация, която финансовото министерство даваше всеки месец. През януари 2023 година цената на основния сорт руски петрол беше 49,48 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 2 месеца
Санкционирахме, санкционирахме и накрая изчислихме, че проходите от петрол за П. са нараснали с 58%. Големи стратези има в развитио свет! Успяха ли да изчислят, какви са печалбите за руския застрахователен бизнес и корабособствениците на тайния флот втора употреба? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още