IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия намери решение на тавана върху цената на петрола

Увеличените приходи в бюджета ще позволят разхлабване на рестрикции и облекчават руската рубла

13:44 | 06.11.23 г. 16
Снимка: Jeremy Suyker/ Bloomberg
Снимка: Jeremy Suyker/ Bloomberg

Таванът върху цената на руския петрол явно вече няма ефект, сочат данни на Министерството на финансите на Русия за октомври. Според тях приходите от продажбата на петрол и природен газ в руския бюджет през месеца достигат 1,63 трлн. рубли (17,7 млрд. долара) спрямо 740 млрд. рубли (8,03 млрд. долара) през септември.

Средната цена на руския сорт "Уралс" е 81,52 долара за барел спрямо малко над 91 долара за норвежкия петрол, добиван в Северно море, сочат още данните на руското министерство. Средната цена на руския петрол за 10-ия месец на годината е 61,84 долара за барел. Според данни на Argus Media, цитирани от The Wall Street Journal, по-голямата част от руския петрол се търгува при цена около 74 долара за барел през последния месец.

През декември 2022 година страните от Г-7, Европейския съюз (ЕС) и Австралия въведоха таван от 60 долара за барел "Уралс" и като цяло мярката се спазваше през първите месеци на 2023 година. Но в последно време Русия успя да намери "пролуки" в системата - използвайки кораби без застраховки или купувайки стари танкери, и така постепенно успя да преодолее тази западна санкция.

Сега страните от Г-7 и ЕС ще опитат да затегнат контрола, обеща председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на брифинг с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев. През уикенда тя обеща още и 12-и пакет с европейски санкции срещу Русия - основно за лица, които спомагат воденето на военните действия, отговарят за депортирането на украински деца и разпространяват руска пропаганда. Очакванията са и да бъдат затегнати правилата, така че санкциите да не могат да бъдат лесно избегнати.

Още в края на годината Киев коментира, че таванът е твърде висок - производствените разходи за добива на руския петрол на някои от кланедците са едва около 20 долара за барел. Но целта на Запада беше от една страна да намалят приходите за руския бюджет, а от друга - да оставят руския петрол на пазара, за да не се получи прекалено голям дефицит.

Русия и Саудитска Арабия доброволно съкратиха добивите и мярката ще продължи до края на годината, което доведе до ръст на цената на петрола, а с предлаганите отстъпки от руските компании сортът "Уралс" стана търсен на пазара.

През септември САЩ наложиха първите санкции за неспазване на правилата за налагане на таван за цената на руския петрол. Сега в Киев Урсула фон дер Лайен също обеща по-строго отношение към спазването на тази санкция. Русия обаче намери законен начин да я заобиколи - създавайки своя флотилия от танкери, често регистрирани на неизвестни компании, за които няма кой да проверява спазват ли се правилата, а и да бъдат наложени санкции - е без значение. Близо половината от износа на руски петрол се управлява от именно такива компании - новосъздадени или без история в търговията с енергоресурси.

Според източници на WSJ в САЩ и ЕС вече се търси начин да се спре нарушаването на санкциите за руската енергетика, включително и за това как да се приложат правилата и за руските танкери. Анализатори коментират, че флотилията, която закупи Москва, е толкова голяма, че покрива по-голямата част от износа. Според скорошни изчисления по-малко от 1/3 от доставките на руски петрол вече се извършват под западните санкции. Анализи на Киевския икономически институт показват, че Русия в момента има на разположение 180 танкера, които използва за превоз на петрол до своите клиенти. Трите най-големи - Китай, Индия и Турция, не се съобразяват със санкцията на Г-7 и ЕС.

Благодарение на растящите приходи от петрол Кремъл вероятно ще успее да покрие бюджетния си дефицит и да се вмести в предварително зададените 2%. Докато таванът работеше, прогнозите бяха, че 2023 година ще завърши с около 5-6% бюджетен дефицит за руския бюджет.

С намаляването на дефицита ще бъдат облекчени и някои от финансовите изисквания и няма да се налага емитиране на държавни ценни книжа, което при сегашното положение ще бъде скъпо начинание за Русия. С увеличаването на приходите от петрол се подобрява и балансът по текущата сметка, а съответно и спира свободният спад на рублата, която през последните дни се стабилизира спрямо долара на валутните пазари.

Доклад на Световната банка, публикуван преди дни, показа, че таванът върху цената на руския петрол не работи и с получените средства от търговията Москва вече е способна да финансира войната, която води в Украйна и да стабилизира икономиката си. Това ще позволи на Кремъл да увеличи военните си разходи до рекордните за постсъветската история на Русия 100 млрд. долара.

В Русия вече празнуват победата. "Надявам се, че сега вече всички разбраха, че инструментът е просто неефективен и от него страдат крайните потребители", каза вицепремиерът Александър Новак, цитиран от "Интерфакс".

В американското Министерство на финансите не са толкова убедени. Източници на WSJ коментират, че таванът е принудил Русия да купи стари танкери, да харчи повече за логистиката на товарите и да предлага големи отстъпки, за да привлича купувачите.

САЩ изпрати препоръки до пристанищните власти по света, които също ще оскъпят доставките на руския петрол, като например изискване за застраховка на товарите. Не е много ясно дали пристанищните оператори ще се съобразят с тези препоръки, допълва още финансовото издание.

Според мярката на Г-7 и ЕС товарите, превозвани от кораби, регистрирани на територията на двете организации, и застраховани в компании от тези държави, трябва да спазват таван от 60 долара за барел за руския петрол. Цената се удостоверява от собственика на кораба пред застрахователите или корабособствениците. По данни на S&P Global по-малко от половината от руските товари с петрол са застраховани в западна компания. През януари около 35% от руските доставки бяха с незападна застраховка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
А иначе по въпроса - много е "добре" пPaccия, разликите в заплатите и пенсиите с България вече се измерват в ПЪТИ по-малко, а не просто в проценти! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: Tikva007 Да, така русопрасетата наричат крадените вещи - "трофейни". И за тях е гордост да се краде, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 6
Tikva007
преди 6 месеца
До: zelka00: То руският кашик е най-страшното им оръжие. Ти на паметника, дето ще го бишкаш, танкове и самальоти виждаш ли някъде? Има един трофеен мотоциклет БМВ. И така из цяла европа - паметници на руския кашик. А вие усърдно работите за ново рандеву с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 14
zelka007
преди 6 месеца
До: data ... предстои да разберем , вероятно opkaта ще ни осветли ... а може да ни остави да тънем в невежество ... :))) ... последно успявали да произведат с много усърдие и окастрени възможности по 20 танка на месец , но харчели по 150 на месец за разминиране по нивите в Украйна ... за самальотите спре да се пише и говори вече ... единствено в изобилие им остана кашик ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
0pk
преди 6 месеца
Ехее, цялото войнство се събра да обяснява необяснимото. Единия му се привижда рев на свiни, другия чисити уши, третия разказва за някакви лихви, без да е запознат с останалите фактoри за преференции. Гоуеми сте, ама докато обяснявате тия работи, международни фирми съкращават персонал с хиляди. Всичко върви по план, гспода :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 9
data
преди 6 месеца
До: zelka007По скоро за обяснение е защо след толкова чутовни успехи лихвите по ипотечен кредит в успешна и непоклатима Русия е 25 % , а в същото време в прогнила ,бедна и нещастна България е точно 10 пъти по нисък и е между 2-3 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 13
zelka007
преди 6 месеца
До: 0pk ... ти имаш ли представа какво е сумата 100млрд презряни долари в тотално зависима от износа само на две суровини икономика с навързани като свuнски черва държавно-олигархични фирми с раздути щатове прикриващи скритата безработица ?! и то 100млр отиващи не за нещо смислено , а един снаряд и дум , дим и нищо ?! че ще успеят е само екстраполация , а не факт !! предстои да разберем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 13
zelka007
преди 6 месеца
До: 0pk ... дори немаше да драсна ред , но ти попипа ... :))) ... цитирам рев от материалът ... В Русия вече празнуват победата. "Надявам се, че сега вече всички разбраха, че инструментът е просто неефективен и от него страдат крайните потребители", каза вицепремиерът Александър Новак, цитиран от "Интерфакс" ... свuнята песков и свuнкята захарова тоже пригласят ... ама лавров и централната банкерка мълчат и гледат омърлушено ... незнамщотака ... ?! ти как мислиш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 13
khao
преди 6 месеца
До: 0pk какво имаш в ушите? ... и дано висчко да гълаш така жадно както кремълската пропагандата :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
data
преди 6 месеца
До: 0pkДа , но ако трябва да сме съвсем конкретни действията на С.Арабия са в основата на руския успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още