IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ наложиха първите санкции за неспазване на тавана за цената на руския петрол

От началото на пълномащабната война в Украйна Русия е получила 473 млрд. долара от продажбата на енергоизточници

12:31 | 13.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ наложиха първите санкции за неспезване на ограниченията върху цената на руския петрол, съобщава Ройтерс. Заради доставката на руски петрол сорт ESPO при цена над 60 долара за барел наказание е наложено за базираната в Турция компания Ice Pearl Navigation. Според данните на американското Министерство на финансите цената на доставката, за която е използван корабът Yasa Golden Bosphorus, е била 80 долара за барел.

Втората санкция е за базираната в Обединените арабски емирства (ОАЕ) Lumber Marine, която е приела да достави руски петрол при цена от 75 долара за барел чрез танкера си SCF Primorye.

През последния месец Русия изнася по около 4,9 млн. барела петрол дневно, което е със 100 хил. барела на ден по-малко спрямо нивата от май-юни, сочат изчисленията на Международната агенция за енергетика (МАЕ). По данни на Министерството на финансите на Русия средната цена е била 83 долара за барел.

Таванът на цената на руския петрол беше въведен в края на 2022 година и още от тогава предизвика критики. Позицията на Киев и няколко държави от Източна Европа беше, че таванът е "твърде висок", защото производствените разходи на Русия са под 30 долара за барел. Целта на Г-7 обаче беше да се задържат количествата руски петрол на пазара и едновременно с това да бъдат намалени приходите за руската хазна.

По данни на Creo от началото на пълномащабната война в Украйна през февруари 2022 година приходите на Русия от продажбата на енергоизточници - петрол, газ и въглища, са ообщо 473 млрд. евро. 165 млрд. евро от тях се падат на страните от ЕС. 67% от приходите се падат на петрола, сочат още данните на анализаторите.

През последните месеци Русия намери начин да заобиколи санкцията на Г-7 за цената на петрола - създаде собствена флотилия, която не се подчинява на западните правила. Страната закупи стари танкери - някои амортизирани, застрахова ги със собствени компании и организира цялата останала логистична дейност сама. Тази флотилия извършва дълги пътувания - от петролните терминали в Балтийско море към Индия и Китай, които останаха основните купувачи на руските суровини. И двете страни не наложиха санкции срещу Русия.

За последните две години Русия постепенно загуби облика си на доверен доставчик на енергоизточници за своите европейски клиенти. Създаде криза, предизвиквайки недостиг на на европейския газов пазар през 2021 година още преди началото на войната в Украйна. В първите месеци от началото на военната си офанзива едностранно промени условията за доставки на суровината, с което отказа част от европейските си клиенти, включително и България, да купуват газ от "Газпром".

Няколко месеца по-късно България например се опита да поднови диалога с компанията, но дори не получи отговор на запитванията си.

Според оценката на помощника на министъра на енергийните ресурси на САЩ Джефри Пият Русия трудно ще бъде приета отново като доставчик, но когото може да се разчита, пише Ройтерс. Европейските анализатори от Axpo също отбелязаха преди време, че войната в един момент ще приключи, но едва ли ще са много държавите в ЕС, които ще бъдат склонни отново да сключат дългосрочни договори с руски доставчици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
0pk
преди 6 месеца
И сега резко руският петрол ше почне да се търгува до американския таван и световната цена ще падне? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още