IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите избягват ползвани от Русия танкери за превоз на петрол

Собственици се затрудняват да намерят желаещи да ползват корабите им, връщащи се от Азия след доставка на сорта "Уралс"

11:28 | 31.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последните месеци полската петролна компания Orlen е използвала поне 10 танкера, които преди това са превозвали руски петрол към Азия, за да достави суровина от Близкия изток, съобщава Ройтерс, базирайки се на свои източници. Оказва се, че купувачите избягват да ползват услугите на танкери, преди това наемани от Русия под страх от санкции.

Няма причина за подобни опасения, тъй като такива доставки не нарушават санкционния режим, но корабособствениците се затрудняват да намерят клиенти и предлагат танкерите с големи отстъпки. Така спестяват пътуването на празни танкери след доставката на руския петрол на изток.

От тази политика се възползва и Orlen, посочва Ройтерс. До тази пролет Полша купуваше петрол основно от Русия, но сега разчита на доставки от Северно море и Близкия изток. От компанията са категорични, че използването на танкерите по никакъв начин не е обвързано с покупка на руски петрол и много внимателно проверява дали доставките не нарушават санкционния режим.

Данните показват, че танкери, основно на гръцки корабособственици - TMS Tankers и Kyklades Maritime, са доставяли руски петрол от сорта "Уралс" до Индия, а на връщане - същите количества петрол от Саудитска Арабия до пристанищата в Гданск или Бутинге (Литва) за нуждите на Orlen, която има рафинерии в Полша и Литва. Някои от корабите са извършвали тези доставки поне два пъти.

Това може да се окаже един от начините за пробив на санкциите и доставката на руски петрол в Европа. От Ройтерс допълват, че корабособствениците и саудитската Aramco, която е доставчика на петрола за полските рафинерии, отказват коментари относно информацията.

Със своите санкции Западът опитва да намали парите, които получава Москва, и така да ограничи възможностите Русия да води войната си в Украйна. От декември 2022 година влезе в сила петролно ембарго и страните от ЕС не купуват руски петрол (с няколко изключения - България, Унгария, Чехия и Словакия). САЩ и Великобритания спряха покупките на суровината още през първите месеци на войната.

В допълнение страните от Г-7, ЕС и Австралия въведоха таван на цената на петрола, над който западни компании нямат право да предоставят услуги като застраховане или транспортиране. За да избегне санкциите, Русия купи собствени кораби или успя да наеме срещу големи суми танкери, с които осъществява продажбите на петрол като основните купувачи сега са в Азия - Индия и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още