IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на руски петрол за България се удвояват спрямо пролетта

Преди ден правителството реши да координира времевия график, по който "Лукойл" ще откаже покупките на суровината

13:04 | 25.08.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В периода от средата на юли до 20 август доставките на руски петрол за България се увеличават, сочат данни на Bloomberg за износа на руски петрол от морските пристанища. От пролетта започва сериозно повишение - към края на март вносът е на най-ниското си ниво за последните 12 месеца (63 хил. барела на ден), а след това до юли в страната ни започват да влизат по средно 104 хил. барела на ден от Русия.

Данните показват, че възникналото напрежение в Черно море и разменените удари между Русия и Украйна изобщо не се отразяват на българските доставки и в последните седмици те дори се удвояват спрямо март - до 125 хил. барела дневно. Ситуацията обаче може да се промени в следващите дни - през миналата седмица петролният терминал в Новоросийск е бил затворен и само един танкер е бил натоварен.

Страната ни е единствената държава в Европейския съюз, която има право да купува руски петрол, доставян по море. От декември 2022 г. Брюксел ограничи вноса, давайки дерогация на България и оставяйки доставките през нефтопровода "Дружба" за Унгария, Чехия и Словакия. Тези изключения обаче важат до края на 2024 г.

По време на заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет беше взето решение да се направи времеви график за замяната на руската суровина, използвана от "Нефтохим". Няма официални данни към момента какво количество руски петрол преработва "Лукойл" в България и как ще се отрази спиране на доставките - дали заради обстрел в Черно море, или заради отмяната на дерогацията, поискана от ГЕРБ-СДС, ПП/ДБ и ДПС.

Преди време икономическият министър Богдан Богданов отказа да отговори на въпрос на Investor.bg какъв е делът на руския петрол в микса на българската рафинерия. Според данни на Агенция "Митници", представени в края на 2022 година, преди войната българската рафинерия на "Лукойл" е използвала 50% руски петрол в микса си. През миналата година делът вече е почти 90%, което се обяснява с ниската цена на суровината.

Страните от Г-7, ЕС и Австралия наложиха таван на цената на петрола от Русия в размер на 60 долара за барел. Данните на Министерството на финансите на Русия обаче показват, че от юли насам тази граница се прескача - до вече малко над 70 долара за барел към 15 август.

Някъде от началото на миналия месец износът на петрол от Русия започва да намалява, сочат още данните на Bloomberg. Това се свързва основно с предприетото ограничение на добива, коментират анализаторите. Още през март Москва съобщи, че свива добивите с 500 хил. барела на ден, присъединявайки се към усилията на Саудитска Арабия да повиши цената. Но първите данни за намаление са видими едва в последните дни на юни.

Към края на август доставките на петрол от Русия са на най-ниските си нива от началото на годината. Тъй като в Европа почти няма клиенти на суровината, това засяга изцяло азиатските клиенти. Според изчисленията на агенцията доставките през морските терминали за Азия и товарите без крайна дестинация (които в общия случай в крайна сметка достигат до Индия), са с 1 млн. барела на ден по-малко спрямо пика в средата на май, или 2,51 млн. барела.

Основните купувачи на руския петрол си остават Индия и Китай, който обаче от началото на юли започва да свива обемите на вноса. Тези данни се потвърждават и от статистиката на митническите власти в Китай - страната започна да използва рекордните си резерви от петрол през юли. Наблюдатели на пазара отбелязаха, че Пекин е напълнил съоръженията за съхранение на петрол като буфер срещу повишаващите се цени на пазарите.

Цената на референтния за повечето договори европейски сорт петрол Брент се движи около нивото от 85 долара за барел през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: Tikva007 Ооо, Митю Некуф, къде си бе, торба лой? Кажи ти платиха ли дивидента от газпромчето или язък само дет продаде наследствената нива на село?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
Tikva007
преди 8 месеца
Хайде, ще го преживеят тукашните соросспии. Те и доставките на руски уран за САЩ са се удвоили, ако не и утрои, но никой не се оплаква. Трай бабо за хубост!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 8 месеца
До: andy ... нормално , нали доставяме нафффта на украинците , леопардите и брадлитата газят рашибозук с наша нафффта ... :))) ... и напоследък ги мачкат повече , та затова двойно ... супер си е !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 8
andy
преди 8 месеца
"Доставките на руски петрол за България се удвояват спрямо пролетта" Супер!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
zelka007
преди 8 месеца
До: Repoman ... до приватизацията си НЕФТОХИМ е работел с алжирски , либийски , арабски петрол и малко рассийски ... след приватизацията от ЛУК , правят модернизация и започва да работи САМО с рассийски петрол . рассияните правят счетоводната схема с ЛИТАСКО и спират да плащат корпоративни данъци . м/у другото това не им е само у нас практика , ами в целият ЕС ... не може да им се отрече на рассините модернизирането на рафинерията , но покриването на огромните обороти и криенето на данъци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 13
Repoman
преди 8 месеца
Да ги спират тези доставки най-после, не може целия евроатлантически свят да е спрял вноса на руски петрол след началото на специалната операция, а само ние да внасяме още. Дори на момента трябва да се спре, има откъде да се купува и петрол и готови горива от съседите ако се наложи. Направо се излагаме как се поставени някакви незначителни местни интереси над евроатлантическите цели признати от целия американо-европейски свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
penkiler1415
преди 8 месеца
Удвояват ли се? Или започват да се отчитат правилно?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още