IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работна група към кабинета ще координира поетапната замяна на руския петрол в "Нефтохим"

Прехвърлянето на управлението на терминал "Росенец" от държавата върви гладко, смята транспортният министър

16:22 | 24.08.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Работна група към Министерския съвет ще координира поетапната замяна на руския петрол в рафинерията "Нефтохим", стана ясно след заседание на Съвета по сигурност към ведомството. На него бяха дискутирани рисковете при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в българската рафинерия. Европейската комисия позволи на България до края на 2024 година да продължи да използва руския петрол, докато не бъдат намерени алтернативи.

Преди лятната отпуска на парламента обаче беше внесено искане, подписано от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, за прекратяване на дерогацията. Мотивите са, че българските потребители не усещат ползи от нея, но тя помага на Русия да финансира своята военна операция в Украйна.

Потенциалните рискове от прекратяване на вноса на петрол са отразени в анализи и доклади на Министерството на икономиката и индустрията съвместно с министерствата на финансите и на транспорта и съобщенията, на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване", посочват от правителствената пресслужба.

Прекратяване на концесията за терминала "Росенец"

Процедурата по прехвърлянето на управлението на нефтения терминал "Росенец" няма да се отрази по никакъв начин на цените на горивата у нас, заяви транспортният министър Георги Гвоздейков, цитиран от БТА. Той участва в среща на комисия от министерството и доскорошния концесионер на пристанището "Лукойл". "Цената на горивата се определя от борсовите цени на продуктите. Петролният пазар е отворен, така че цените на горивата не се влияят от това, което се случва на "Росенец" в момента", каза още транспортният министър. 

Пред журналисти Гвоздейков посочи, че Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" вече има лиценз за пристанищен оператор, с което държавата ще може да управлява терминала.

"Процесът по поемане на управлението на терминала от държавата върви гладко в добър диалог. Всички знаем, че решението е това и то не може да се промени. В следващите три месеца предстои да бъде изготвен анализ, съвместно със службите за сигурност, с Агенция "Митници", Гранична полиция за това как точно да бъде организирана работата в обекта", каза министърът. Предстоят разговори между компанията и Агенция "Митници", за да бъдат изготвени процедурите и уточнено как ще се осъществява контролът върху дейността на терминала. 

Той допълни, че държавата не дължи обезщетение на компанията заради прекратяването на концесионния договор. "При така стеклите се обстоятелства държавата не дължи обезщетение, така че ние не можем да нарушаваме европейския регламент и приетия закон от Народното събрание. Право на компанията е да търси правата си по установения ред", обясни още Гвоздейков. 

Работи се усилено за приключването на процедурата по прехвърляне на управлението на терминала край Бургас за по-малко от 30 дни, какъвто е срокът за финализиране ѝ, стана ясно още от коментарите на министъра. Към момента пристанищният терминал все още се управлява от "Лукойл" и работи нормално. До няколко дни държавното предприятие трябва да получи документите за експлоатационна годност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 8 месеца
така , както се оказа , че можем да купуваме и доставяме НЕрассийски природен газ , така може и рафинерията да работи с НЕрассийски петрол ... допреди приватизацията е работила и с алжирски и с либийски и с арабски ... !! ... копейкин и корнелия като вятъра ... паметника ще го бишкаме ... !! ... гаранция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още