IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията на "Росенец"

Мотивите за иска са, че са нарушени принципите на правовата държава

10:00 | 04.08.23 г. 3
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд относно отменената концесия на пристанищния терминал "Росенец", съобщават от пресцентъра на Президентството. Като основания в искането на президента са посочени, че решението на Народното събрание противоречи на чл. 4 и чл. 11 от Конституцията, които определят България като правова държава, където политическият живот се основава на принципа на политическия плурализъм.

Като правова държава България трябва да предоставя предвидима и сигурна среда за бизнеса, се казва в искането. Отнемането на концесия не е познато в европейското законодателство, посочва още Радев.

Отделно от пресцетъра разпространяват позиция на президента, според която решението за прекратяването на концесията е определено като прибързано, както и че няма гаранции за непрекъсваемост на доставките на суровини на достъпни цени.

Радев смята още, че при прекратяването на концесията не са взети предвид интересите на потребителите, както и опасността от повишаване на цените на горивата, затварянето на рафинерията в Бургас, както и възможни искове срещу България.

Народното събрание преустанови концесията на пристанищния терминал "Росенец", който се използва от "Лукойл" за доставки на петрол до "Нефтохим". Руската компания може да продължи да ползва съоръженията, но вече заплащайки не концесионни, а пристанищни такси. В мотивите за искане на прекратяването на договора бяха описани нарушения при отчитането на горивата. Публично депутатът от "Демократична България" Атанас Атанасов изказа съмнения, че терминалът може да е използван за контрабанда на руски петрол след налагането на ембарго от ЕС.

"Лукойл" отговори, че има стриктно отчитане на количествата петрол и отхвърли всички съмнения. От компанията заявиха в позиция пред медиите, че ще съди депутата за уронване на престижа.

България има право да използва руския петрол до края на 2024 година въпреки ембаргото на ЕС, наложено през декември 2022 година. Общността се опитва да ограничи средствата, които Русия може да използва за финансиране на своята война в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 2
penman
преди 9 месеца
От Москва "звъннаха" и лицето Румен Радев отново се "хвърли на амбразурата" да брани руските интереси! Позор за България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 8
danchomentata
преди 9 месеца
Стадото не вдева ,че се движи към анархия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Pундьо "патреота", най-жалкото нищoжество, което сме имали за президент. Жалък москалски слyгинаж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още