IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПП и ДБ внасят предложение за прекратяване на концесията на пристанище "Росенец"

"Лукойл" ще продължи да оперира на пристанището чрез заплащане на такси, посочи Кирил Петков

08:54 | 19.07.23 г. 2
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

"Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) внасят в Народното събрание предложение държавата да си върне контрола над пристанище "Росенец", съобщи в кулоарите на парламента съпредседателят на ПП Кирил Петков.

По думите му предложението ще прекрати концесията на пристанището (концесионер на което сега е "Лукойл" - бел. ред.), която е увеличена от служебния кабинет с 24 години без мотиви.

"Контролът на това пристанище е ключов за българската държава и всички ключови инфраструктури трябва да бъдат под контрола на България, особено тези по границата", каза Петков.

Наша стратегическа цел е влизането в Шенген и това е една голяма и ясна стъпка в тази посока, отбеляза още той.

Петков поясни, че Министерството на транспорта има пълните възможности да управлява пристанището и така вместо концесионни такси ще има приходи от оперирането на пристанището.

"Лукойл" ще продължи да оперира на пристанището чрез заплащане на такси, отговори на въпрос той.

"От години говорим за това, че българската държава трябва да възстанови контрола върху пристанище "Росенец" и сега, когато Русия обяви България за вражеска страна във войната, която води в Украйна, предприемаме действия да се ограничат възможностите Русия да използва българска инфраструктура, това е основната цел", каза съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Той допълни, че имат данни, че освен всичко друго, оттам минава контрабанда и голяма част от нефта, който се внася, не се декларира пред българската държава. Според него приходите, които реализират концесионерите, отиват за подпомагане на Русия във войната.

Петков изрази очакване предложението да бъде подкрепено и от ГЕРБ-СДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 4
sssaaa
преди 9 месеца
До: OHЯ, единственото което ще стане лека-полека е да променят паричния поток към свои обкръжения с които да финансират бъдещите си политически амбиции. А ценовото увеличение, което ще стане бъди сигурен, че ще го платим пак ние - потребителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 23
OHЯ
преди 9 месеца
Лека-полека ще премахнем всичко идващо от изостаналата сибирска смрад !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още