IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ембаргото, а не таванът на цената, ограничава приходите от петрол в руския бюджет

Европа не може да влияе върху цената на пристанищата в Тихоокеанския регион, според проучване

19:20 | 17.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През декември 2022 г. влезе в сила ембаргото на руски петрол в Европейския съюз (ЕС), страните от Г-7 и още няколко западни държави, както и мярката за таван на цената на суровината в размер на 60 долара. Оттогава излишкът по текущата сметка на Русия намалява до 23 млрд. долара (в периода януари - май 2023 г.) спрямо 124 млрд. долара за същия период на 2022 г., пише в анализ на мозъчния тръст Bruegel, базиран в Брюксел.

По данни на Министерството на финансите към края на първото полугодие приходите от петрол в руския бюджет намаляват с 47%.

Това означава, че средствата, с чиято помощ Москва може да води войната в Украйна, също намаляват, пише Bruegel. В същото време обаче основната причина е по-скоро ембаргото, отколкото ограниченията върху цената на руския петрол.

Според анализаторите таванът върху цената на петрола е на първо място прекалено висок - производствените разходи на Русия са по-ниски. От друга страна, санкцията не се спазва, защото няма реални контролни органи. Преди дни и Ройтерс съобщи, като се позоваваше на данни на търговци, че цената на сорта "Уралс" е над тавана след поскъпването на петрола на световните пазари.

Bruegel посочва, че европейското ембарго намали толкова силно износа от пристанищата в Балтийско и Черно море, че таванът върху цената на петрола няма значение. В същото време износът от пристанищата в Тихоокеанския регион никога не се е влияел от Европа и там цената си остана над 60 долара за барел.

Проучване на международната група за санкции срещу Русия "Ермак - Макфол", цитирано от Bruegel, показва, че през първите четири месеца на 2023 г. половината от танкерите, натоварени на пристанището Козмино, са собственост на държави от ЕС или Г-7, или са застраховани в някоя от тези държави, тоест те трябва да спазват санкцията на Запада. Общо 96% от доставките през това пристанище обаче са надхвърляли тавана от 60 долара и са били търгувани за над 70 долара за барел, сочат изчисленията. Това означава, че само в този период около 24 млн. барела петрол са били изтъргувани на цена над 60 долара за барел.

Вероятно това е станало чрез фалшифициране на документите, които доставчиците на логистичните услуги изискват.

За да бъдат избегнати тези пробиви в санкциите, трябва да бъдат изградени финансови институции по подобие на британската Служба по прилагането на финансовите санкции във Великобритания, за да се следи износът.

Още с въвеждането на мярката Украйна и още няколко държави, сред които и Полша, заявиха, че таванът на цената на петрола е твърде висок на фона на производствените разходи на Русия. Той беше много близо до пазарната цена и целта на западните партньори беше да направи оограничението по-лесно за спазване.

Санкциите в този сектор трябва да бъдат внимателно подбирани, защото могат да изтласкат Русия много силно в орбитата на Китай. Ограниченията върху цената на петрола дава голямо предимство на Пекин при преговорите за руския природен газ например, допълват от Bruegel в заключение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още