IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България, Унгария, Чехия и Словакия трупат запаси от руски петрол

Появиха се опасения, че засилването на военните действия в Украйна могат да свият доставките

10:53 | 08.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доставките по петролопровода "Дуржба" растат през юни заради опасения от спиране на транзита през Украйна, съобщават източници на Ройтерс. Според тях заявките се увеличават с 16% спрямо нивата през май.

По това съоръжение Русия доставя петрол за Унгария,Чехия и Словакия. Трите държави нямат излаз на море и тръбопроводът не беше засегнат от санкциите на Брюксел срещу Русия.  През юни Унгария и Словакия са заявили доставката на 900 хил. тона петрол през петролопровода спрямо 750 хил. тона през май, съобщава Ройтерс. Ситуацията в Украйна ескалира и е добра идея да се запасим с известни количества петрол, коментират източниците на агенцията.

Чешката рафинерия Unipetrol, която е собственост на полската петролна компания PKN Orlen, е заявила 430 хил. тона петрол спрямо 400 хил. тона през май.

Данните на Bloomberg показаха, че единствената друга държава в ЕС, която получава руски петрол - България, също увеличава покупките на руски петрол в първата седмица на юни.

Офциално от унгарската MOL коментират, че не очакват никакви забавяния на доставките през "Дружба" през следващите месеци, но отказват да дадат сведения за заявките през юни. Полската PKN Orlen пък отбелязва, че никога не е правила коментар относно покупката на петрол и подробности около договорите за доставка.

В Украйна бойните действия се разрастват и обекти на атаки стават големи инфраструктурни обекти - взривове разрушиха стената на яз. Каховка и ВЕЦ "Каховка", както и тръбопровода за пренос на амоняк от Толиати до Одеса. И двете воюващи страни се обвиняват взаимно за тези удари.

Петролопроводът "Дружба" преминава през територията на Украйна и вече 16 месеца опасенията, че може да бъде разрушен при развитие на военните действия около трасето, са налице. На няколко пъти работата му спря през зимата, след като руски ракетни обстрели повредиха енергийната инфраструктура и оставиха съоръжението без захранване.

Преди да "влязат" в ЕС тръбите на "Дружба" минават през територията на Украйна и Беларус. И двете страни непрекъснато увеличават транзитните такси и постепенно трасето губи своята конкурентоспособност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още