IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай купува почти всички руски енергоресурси в юани

През миналата година Русия е продала 16 млрд. куб. метра тръбен газ на Китай

10:42 | 11.05.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2022 година Китай е купил суровини от Русия на стойност 88,3 млрд. долара, или ръст от 52 на сто спрямо 2021 година. Част от този ръст се дължи на по-високите цени на суровините, но друга - на увеличените количества, например на въглищата и петрола, които Китай получава с голяма отстъпка от северната си съседка, пише Ройтерс.

Много от суровините, особено енергийните, Пекин плаща вече не в долари, а в юани, коментират източници на агенцията.

През 2022 година Китай е купувал по 1,73 млн. барела руски петрол (от сортовете Уралс и ESPO) на ден през морските терминали. През първото тримесечие на тази година вносът расте до рекордните 2,05 млн. барела, с което Русия измести Саудитска Арабия като основен доставчик на петрол за Китай. Според изчисленията на Ройтерс руската страна е получила 13,7 млрд. долара от продажбата на този петрол.

Отделно държавната CNPC е купила още около 800 хил. барела от сорта ESPO от "Роснефт" по междуправителствен договор, сключен преди години. Китайската петролна компания е предплатила в юани за тези доставки, които започнаха в средата на миналата година, съобщават източници на Ройтерс.

През 2022 година Китай започна да плаща в юани за тръбния газ по "Силата на Сибир". Данните показват, че Русия е доставила 16 млрд. куб. метра газ на Китай, чиято стойност е около 4 млрд. долара. Плановете са тези количества да достигнат 38 млрд. куб. метра през 2025 година.

Отделно Китай е купил 6,5 млн. тона руски втечнен газ на стойност 6,7 млрд. долара. Той обаче е платен изцяло в долари, не в юани.

От началото на войната в Украйна почти целият внос на въглища от Русия се плаща в юани, твърдят още източниците на Ройтерс. През миналата година Китай е купил руски въглища за рекордните 12,2 млрд. долара.

Китай е и основен потребител на метали в световен мащаб и през миналата година е купил алуминий, мед и никел от Русия на обща стойност 5,1 млрд. долара. Това представлява увеличение от 16% спрямо 2021 година и от началото на тази година ръстът се ускорява. Голяма част от покупките също са били в юани и са преминали през Шанхайската стокова борса, а не през Лондон.

През по-голямата част от 2022 година цените на металите на китайските борси бяха по-ниски от тези на Лондонската метална борса (LME), което означава, че вносът за китайски купувачи в юани е бил много изгоден, коментират анализатори пред Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 27
zelka007
преди 11 месеца
нефелната икономика с блатните opkи требе да са щастливи от това развитие , тъй ще се напечелят на рубли ... така е в един многополюсен свят , в който са център на галактиката и всички се съобразяват с тях ... особено Поднебесната печатница ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още