IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг получи първата доставка от втечнен газ в опит да намали въглищата

Островът планира да спре да използва въглища за производство на електроенергия до 2035 г.

15:17 | 08.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Хонконг получи първата доставка втечнен газ в опит да намали използването на въглища, пише Bloomberg. В много азиатски държави интересът към втечнения газ се завръща на фона на успокояването на цените на суровината в последните седмици.

Новината за първата в историята на острова доставка на втечнен газ съобщи електроенергийната компания CLP Holdings, допълва Bloomberg.

В Европа, на нидерландската борса TTF природния газ затвори миналата седмица с цена от 36,57 евро за мегаватчас. Търговията днес (8 май) остава около това ниво. Анализатори обаче предупреждават, че ниската цена вероятно ще върне търсенето, а капацитетът за износ все още трудно може да понесе това.

Въглищата съставляват около 25% от енергийния микс на Хонконг. Властите на острова си поставиха за цел да спрат да ги използват за производството на електроенергия до 2035 година. Алтернативата е втечнения газ, но реализацията на плановете беше леко забавена от мерките срещу пандемията от коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 08.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
veskapetkova9
преди 11 месеца
Ситуацията в България не е по-различна. Мощностите, с които разполагаме от преработването на въглища е логично да бъдат заменени алтернативно с природен газ. Никой не е против опазването на природата, но колкото и средства да се налеят във ВЕИ, липсата на стабилен източник на мощности, какъвто е природният газ, ще се отрази негативно на цялото общество. В градовете, природният газ е отлично средство за намаляване на финните прахови частици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още