IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кораби с втечнен газ стоят на изчакване край бреговете на Азия

Цената на газа на спот пазарите през следващите месеци ще се движи от кампанията по нагнетяване в Европа и от времето в Азия

10:20 | 21.04.23 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Кораби с втечнен газ стоят на изчакване край бреговете на Азия на фона на големите резерви и по-слабото търсене на спот пазарите в Япония, Китай и Южна Корея, сочат данни на анализаторите, цитирани от Ройтерс. Увеличените обеми вероятно ще доведат до намаляване на цената преди традиционното поскъпване през летния сезон, допълва агенцията.

Според данните на Kpler край бреговете на Азия има танкери с 0,55 млн. тона втечнен газ. Това е с 0,24 млн. тона повече спрямо същия период на 2022 година. Според анализаторите в компанията има глобално увеличение на "плаващите резерви" и това започва да се проявява в Азия.

От Bank of America също отчитат, че танкерите с втечнен газ в открито море в момента са около петгодишен връх.

Танкерите с втечнен газ около Европа намаляват, но до средния за този период на годината брой. Причината е стачката на служтелите в терминалите във Франция.

И в Европа, и в Азия обаче резервите от газ са по-големи от средното заради по-меката зима. Това засега ограничава търсенето на суровината, коментират още анализаторите.

Японското Министерство на икономиката, търговията и индустрията например отбеляза, че резервите от втечнен газ в големите енергийни компании в страната са около 2,42 млн. тона, спрямо 1,63 млн. тона през април 2022 година. Средно в последните пет години резервите от втечнен газ по това време на годината са около 2,07 млн. тона.

Китай, който е традиционен нетен вносител на газ, е изнесъл 156,7 хил. тона втечнен газ през февруари, допълва още Ройтерс.

Заради слабото търсене на спот пазарите в Азия цената на газа е намаляла с 60% от началото на годината. Заради високите цени през последните месеци Япония и Южна Корея стартираха ядрените си мощности, а Китай се обърна към въглищата.

 В Европа тенденцията за спад на цената е видима още от края на 2022 година и в момента търговията на нидерландския хъб TTF се извършва на ниво около 40-45 евро за мегаватчас.

Водещо за пазарите през следващите месеци ще е запълването на газохранилищата в Европа, прогнозират още анализатори. В Азия пък търсенето ще зависи от времето - в Индия и Тайланд вече започват да се усещат първите горещи вълни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Цената на природния газ ще пада още ми се струва.. поне от това, което се наблюдава на борсите... В Европа тенденцията за спад на цената е видима още от края на миналата година и в момента търговията на нидерландския хъб е на ниво около 40-45 евро за мегаватчас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още