IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" отново плаши Европа с мрачни перспективи за следващата зима

Без руския тръбен газ страните от ЕС няма да запълнят газохранилищата си, смятат в руския държавен газов гигант

10:37 | 19.04.23 г. 47
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

През есента на 2022 година Русия предупреди страните от Европейския съюз (ЕС), че без тръбния газ на "Газпром" зимата ще бъде дълга, мрачна и студена. Сега, след официалния край на отоплителния сезон в Европа, от руската газова компания отново са подготвили оценки и мрачни перспективи за страните от общността.

От "Газпром" отчитат в своя канал в Telegram, че през тази зима страните от ЕС са успели да се справят благодарение на топлото време. "Но гаранции, че природата ще направи такъв подарък и през следващия отоплителен сезон, няма", казват още от държавната компания.

Според тях предстоящата зима отново ще е предизвикателство за Европа заради "политически мотивираните решения" за отказ от руския тръбен газ и конкуренцията на пазара на втечнен газ. "При това положение запълването на резервите в газохранилищата до нивото от миналата година може да бъде невъзможна задача за европейските компании", казват още от "Газпром".

Страните от ЕС започнаха миналата зима с пълни над 90% газохранилища именно в очакване на проблеми около руския тръбен газ. В предходните месеци Русия едностранно поиска промяна в договорите за доставка и спря да продава газ за няколко държави, включително и България. През лятото доставките през "Северен поток 1" бяха намалени до минимум. Руската страна отбелязваше, че заради санкциите липсват нужните части за поддръжка на компресорните станции въпреки многократните заявки на европейски лидери, че нужните турбини са налице в Европа и само чакат Русия да ги вземе.

В Кремъл дори заявиха директно - премахнете санкциите, наложени заради войната в Украйна, или "Северен поток 1" ще остане затворен.

Общността успя да се справи с тази ситуация не само благодарение на необичайно топлото време, а и заради непрекъснатите доставки на втечнен газ през зимните месеци и увеличения внос от Норвегия и други алтернативни източници. Брюксел до този момент не е въвел никакви санкции срещу газовия сектор на Русия, въпреки че много държави вече започват сами да се отказват от "Газпром" като доставчик на природен газ.

Така делът на руския тръбен газ в общия внос в общността намаля от около 40% през 2021 година до под 10% през последните месеци.

Най-големият пазар на "Газпром" досега - Германия, вече разчита основно на втечнен газ, който получава през два скоростно изградени терминала, и от други алтернативни източници. В Берлин даже коментират, че много скоро ще се откажат и от руския втечнен газ, който за момента купуват.

ЕС официално обяви края на отоплителния сезон на 6 април. На 18 април газохранилищата в общността са пълни до почти 57%, или малко над 56,6 млрд. куб. метра, сочат данните на Gas Infrastructure Europe. От "Газпром" отбелязват, че тези количества са с около 1,4 млрд. куб. метра по-малко, отколкото бяха нивата през 2020 година.

Тогава беше началото на пандемията от коронавируса и през март доста европейски индустрии затвориха, за да бъде спряно разпространението на вируса. Но и отношенията между ЕС и Русия по отношение на енергоресурсите бяха различни - страните от общността можеха да разчитат винаги и на допълнителни количества газ, включително и от платформата на "Газпром" за спот доставки. Тази платформа беше спряна през лятото на 2021 година без обяснение от страна на газовата компания.

Реално още от август 2021 година стана ясно, че отоплителният сезон ще е предизвикателство на фона на нежеланието на "Газпром" да запълни газохранилищата, които управляваше в Европа.

Всъщност ЕС вече започна подготовката за новия зимен сезон - на 25 април ще бъде отворена платформата за първия търг за общи доставки на газ в Европа. От данните на GIE пък е видно, че някои държави отново нагнетяват газ в газохранилищата си. Данните за България показват, че газохранилището край врачанското село Чирен е пълно над 77% от капацитета си, което е рекордно ниво за този период от годината. 

До голяма степен причината газохранилищата да останат толкова пълни е и високата цена на газа, който беше нагнетен през есента на 2022 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

47
rate up comment 14 rate down comment 31
khao
преди 1 година
След такава заплаха освен да кажа.... Кога сме най-зле, така да сме ! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 15 rate down comment 30
Импeраторът
преди 1 година
Чакай бе, много рано. То още лятото не е дошло...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 20 rate down comment 33
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Хехе, тия алкохолици живеят в някакъв филм:)) И като дееббили повтарят едни и същи глупости. Вече на хората по света им е нещо средно между смешно и жалко за тия кални opки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 19 rate down comment 32
zelka007
преди 1 година
До: baybay11... с 60хил лева са си платили заплатите за един месец през лято екипа , хотела и командировъчните и едно топче копирна хартия да отчетат парите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 19 rate down comment 30
baybay11
преди 1 година
В изключителната икономическа зона на България в Черно море се намира едно от най-големите и перспективни за добив на метан находище на газови хидрати в Европа. Това съобщи за БТА доц. Атанас Василев от Института по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" във Варна. Той е ръководител на екипа, работещ по проект ГЕОХидрат за изследване на геотермичната еволюция на газово-хидратни находища в Дунавската палеоделта. Проектът е на стойност 60 000 лева и е финансиран от Фонд "Научни изследвания".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 19 rate down comment 32
baybay11
преди 1 година
До: zelka007 Вижте- посочих две статии от разработчика на проекта за находището на газови хидрати - доц. Василев от БАН. 1. БНР Доц. Атанас Василев: От находищата на газови хидрати в Черно море може да започне да се печели веднага публикувано на 23.09.22 в 16:01 2. Д-р Атанас Василев от БАН: Газовите хидрати обезпечават България до края на векапубликувано на 05.05.22 в 10:34 Автор: Емилия Николова БНР. Прочетете ги най- накрая и ако имате въпроси, ги напишете на доц. Василев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 19 rate down comment 32
zelka007
преди 1 година
До: baybay11... досега в блокът "хан аспарух" в черно море , са направени три сондажа , само на единият има потвърдени нефт и газ , но в недостатъчно количество за търговска екплоатация . това е продължило около 2 години и е струвало малко над милиард ... ти за какви 10 сондажа говориш ?! ами инфраструктура за добив ?! инфраструктура за пречистване ?! инфраструктура за транспорт ?! инфраструктура за управление ?! захранване ?! всичко това се случва основно в морето , а не на сушата ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 12 rate down comment 19
danchomentata
преди 1 година
ПеПеЛгбтетата знаат ли къде е северна Добруджа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 12 rate down comment 19
danchomentata
преди 1 година
Операция: История: Как пленихме в схватка руско бойно знаме https://***.youtube.com/watch?v=kmDTyrXLEgE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 12 rate down comment 19
danchomentata
преди 1 година
https://***.researchgate.net/profile/Dimitar-Dimitrov-4/publication/323074191_Cernoe_more_netradicionnyj_energeticeskij_i_syrevoj_centr_Evropy/links/5a7dfd520f7e9be137c4d211/Cernoe-more-netradicionnyj-energeticeskij-i-syrevoj-centr-Evropy.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още