IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската енергийна система оцеля през зимата, но ще се справи ли с горещо лято?

Войната в Украйна направи европейската енергетика по-подготвена за кризи, смятат в института Holz

16:07 | 13.03.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската енергийна система оцеля през тази зима на фона на намалените доставки на газ от Русия, но до голяма степен това се случи благодарение на необичайно топлото време. То остави почти пълни газохранилищата и премахна напрежението от газовите пазари. Но дали Европа ще има същия късмет и през лятото?

На 10 март нидерландската газова борса TTF затвори търговията с рязко повишение на цената на газа - до 52 евро за мегаватчас, след като от близо месец търговията се движи на ниво около 45 евро за мегаватчас. Това се случи на фона на очакванията за продължаваща студена вълна в части от Европа и проблемите в ядрения сектор на Франция - стачка на служителите и ново ограничение на производството.

Днес (13 март) ветровитото време отново успокоява търговията - Bloomberg прогнозира рекордно производство на електроенергия от вятърните цетрали в Германия. Освен това времето започва да се затопля и температурите в Берлин и Лондон вече са около средното за сезона. Това върна цената на газа под нивата от 50 евро за мегаватчас. В сутрешната търговия в Нидерландия спадът е от почти 7% до 49,20 евро за мегаватчас.

Заради ниските температури през миналата седмица Великобритания за първи път активира въглищния си студен резерв. Сега е по-топло, макар че в някои части на страната предупрежденията за снеговалежи остават. Температурите в Норвегия и Швеция също са под средното за сезона. В същото време в части от Испания, във Валенсия и Аликанте, през уикенда температурите доближиха летните 30°С.

Тази зима е сред най-топлите в последните десетилетия. Според статистиката на Евростат дните с нужда от отопление в Европа намаляват непрекъснато и през 2022 година са с 20% по-малко спрямо 1979 година. В същото време дните, в които е необходимо охлаждане на домовете, са почти четири пъти повече. След 2001 година само в пет години (2002, 2004, 2005 и 2014 г.) броят на дните, в които е било необходимо охлаждане, е под средното.

Липсата на сняг през тази зима готви още едно много сериозно предизвикателство за енергийния сектор - ниски нива на реките. Те означават ограничени възможности за производството на електроенергия от водните централи. Около 17% от електроенергията в Европа през последните години идва именно от тези централи.

Ниските нива на реките и високата температура на водата през миналото лято допълнително ограничиха производството на електроенергия от ядрените централи във Франция.

Какво лято ни очаква обаче е много трудно да се прогнозира на фона на климатичните промени, коментират метеоролози от НАС, цитирани от Euronews. Вероятно летните месеци ще бъдат с високи температури както миналата година, като не са изключени и типичните вече горещи вълни през юли и август.

На този фон проблеми за енергетиката освен с руския газ, могат да дойдат и от Китай. През миналите месеци китайската икономика беше до голяма степен притисната от мерките срещу коронавируса. Сега обаче те са премахнати и "гладът" за енергия се завръща. Китай доскоро беше най-големият пазар на втечнен газ и може в следващите месеци да си върне тази титла. Засега Пекин дава сигнали, че ще разчита по-скоро на местните въглища, отколкото на доставки газ.

Анализаторите от германския икономически институт Holz са оптимисти - каквото и да е лятото, войната в Украйна направи Европа по-подготвена за кризи, особено енергийни. А намаленото потребление на енергия вероятно вече е и заради промяна в поведението на потребителите, които все повече осъзнават цената на енергията в Европа. Дали мерките ще сработят и ще има ли Европа същия късмет - ще видим в следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
onezero007
преди 1 година
Няма страшно, тец марица изток 2 има достатъчно *** и ще продава с удоволствие ток на гей съюза на десеторна цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още