IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преизползването на отпадна топлина може да спести 67 млрд. евро годишно на ЕС

Излишната наличност е „най-големият неизползван източник на енергия в света“

08:12 | 23.02.23 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индустриите и транспортните системи на Европа губят толкова много топлина, че улавянето на тази отпадната топлина и повторното ѝ използване може да спести на потребителите над 67 млрд. евро, посочва датска енергийна компания.

Излишъкът, произвеждан всяка година от заводи, супермаркети, съоръжения за отпадъчни води, центрове за данни и метро, възлиза на 2860 терават часа, което почти се равнява на общото търсене на топлина и топла вода от жилищните сгради и сградите в сектора на услугите в Европейския съюз, твърди Danfoss Energy.

Излишната наличност е „най-големият неизползван източник на енергия в света“, казва главният изпълнителен директор, цитиран от Bloomberg.

Повишаването на енергийната ефективност се смята за жизнено важна за блока през следващите години, за да се гарантира по-сигурна – и по-зелена – енергийна мрежа. Използването на отпадната топлина ще помогне в прехода към въглеродна неутралност, тъй като процесът не изисква изгарянето на нов петрол, газ или въглища.

„Това не е енергия, която трябва да произвеждаме; това е енергия, която трябва да използваме повторно“, казва главният изпълнителен директор Ким Гаузинг в интервю. „Това може да бъде направено с технологии, които вече са налични днес“.

Използването на отпадната топлина в комбинация с други усилия за достигането на нулево нетно потребление на енергия може да пести по 67,4 млрд. евро годишно до 2050 г., посочва проучване на Danfoss, която произвежда система за отопление и вентилация. В градските среди излишъкът може да бъде прехвърлен към областна мрежа за затопляне на централен водоизточник с цел отопление на близките сгради. 

67,4 млрд. евро 
годишно може да се пести използването на отпадната топлина в комбинация с други усилия. 

Анализ на отделни градове, изготвен от Danfoss, открива, че отпадната топлина на Лондон и предградията му възлиза на 9,5 тераватчаса годишно – достатъчно, за да се отопляват 790 хил. домакинства, ако тя бъде повторно използване. В Берлин това количество се равнява на 4,8 терават часа.

В същото време 50 обекта в германския индустриален град Есен генерира достатъчно отпадна енергия, за да обслужва половината от местните жилища. В Нидерландия използването на отпадната топлина би било по-голямо от общото търсене в цялата страна.

Местните отоплителни мрежи са част от градското планиране в Европа. Почти 90% от сградите в Стокхолм например са свързани с отоплителна и охлаждаща мрежа. Германия подготви законодателство, задължаващо центровете за данни да използват повторно поне 30% от отпадната енергия.

Въпреки това декарбонизацията на отоплението в Европа и Обединеното кралство, където по-старите жилищни фондове са особено студени, ще бъде голямо предизвикателство, тъй като системите на континента остават силно зависими от газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 1 година
теА открили топлата вода (отново)мале, мале, мале.............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
npo3anageH
преди 1 година
Подобни ситеми са трудно приложими в домашни условия, но когато говорим за промишлени предприятия и заводи с пещи (които често работят 24/7) лесно може да се види как може околните селища за получават топла вода на ниска цена! И това ще е полезно и за предприятието и за хората около него, ако се направи както трябва разбира се :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
npo3anageH
преди 1 година
До: 0pk_Подобна система използват нашите ОВК Инженери в хотелите на фирмата. Ще ти дам най-простия вариант. В хотела има 3 ресторанта с 3 кухни, които като работят генерират голямо количество топлина, която се отвежда и използва повторно за загряване на котли (представи си бойлери в по-голям мащаб) и гостите на хотела ползват тази вода в баните си. По този начин не се загрява 100% от топлата вода на хотела, но метода спомага за намаляването на разходите по загряване с над 35% според инженерите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
Ами имам няколко публикувани материала по темата, и действащи разработки. Както казваха от ЗББ, "- 'ку щети!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Евахти, тия датчани пак са пушили нещо по-силно. Не ми стана ясно как ще я улавяме тая излишна топлина? Ще лепим тапети с фотоволтаици за да генерираме ток докато си светим с крушка в къщи ли? Zелков, мини дай някво по-разбираемо, като за opки, обяснение на процеса и "технологиите, които вече са налични днес !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още