IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли ЕК да прокара реформата на енергийния пазар в общността?

Франция и Германия отново са от двете страни на барикадата по отношение на готвените промени

13:08 | 13.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия, Дания, Нидерландия, Естония, Латвия, Финландия и Люксембург са против мащабна реформа на енергийния пазар, която се очаква да бъде предложена от Европейската комисия, пише Ройтерс. Според седемте държави са нужни само леки корекции във връзка с енергийната криза.

От месеци ЕК подготвя промени в правилата на енергийния пазар, част от които са премахване на връзката между цената на изкопаемите горива и на електроенергията. Целта е да бъде избегнато повторение на рязкото поскъпване на цената на електроенергията от миналата година, когато започнаха да намаляват доставките на руския природен газ.

В мотивите си да поискат запазване на структурата на енергийния пазар седемте държави отбелязват, че в този си вид той гарантира производството на достатъчно електроенергия и насърчава експанзията на възобновяемите източници. Да не убиваме кокошката, която снася златни яйца, призовава датският енергиен министър Ларс Аагаард в писмо до Брюксел, до което достъп има Ройтерс.

Те допускат известни корекции, но настояват да бъде запазена функционалността на енергийния пазар и насърчени инвестициите.

На обратния полюс обаче са Франция и Испания, които настояват за голяма реформа на енергийния пазар на ЕС. Мадрид например залага на дългосрочни договори, фиксирани цени за изкупуване на енергия и други мерки, за да бъдат стабилизирани цените. Сред предложенията са и за задължителни договори за разлика, тоест финансиране на разликата между пазарните и производствените цени от страна на държавата с цел насърчаване на инвестициите

Подобни схеми могат да имат известен ефект при ВЕИ, които все още са зависими от пазара, но трябва да бъдат само на доброволна основа, категорични са обаче седемте страни в своето писмо до ЕК. Те настояват за по-ясни условия, на базата на които потребителите да направят избор дали да сключат договор за доставка при фиксирани цени, или не.

Лобистката организация Eurelectric също е против задължителното прилагане на договорите за разлика, защото те могат да разрушат конкуренцията на енергийния пазар и реално да отблъснат инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още