IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще подкрепи предложението на ЕК за реформи на енергийния пазар

Темата ще бъде дискутирана по време на Енергийния съвет, насрочен за 30 септември

17:36 | 28.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България ще подкрепи предложението на Европейската комисия (ЕК) за спешни интервенции на енергийните пазари във връзка с високите цени на електроенергията, се казва в съобщение на Министерския съвет. По време на днешното заседание (28 септември) на служебния кабинет е одобрена позицията на страната по време на заседанието на енергийните министри, насрочено за 30 септември.

"Считаме, че е необходимо подобряване на пазара на електрическа енергия, въз основа на анализи на мерките за намаляване на цените на енергията и отражението им върху пазара и потребителите в дългосрочен аспект, при отчитане на енергийния микс на държавите членки и дела на природния газ в него", се казва в позицията на българското правителство.

България ще обърне внимание на подходящите компенсаторни механизми на национално ниво, които да доведат до балансиране на цените за потребителите.

В средата на септември ЕК представи предложение за нормализиране на ситуацията на енергийните пазари в общността. Сред идеите е таван на цените на електроенергията, ограничаване на потреблението, както и облагане с допълнителни данъци производителите на енергия, които се възползват от състоянието на пазара днес - основно централи, които не ползват природен газ като енергоизточник. Събраните от тази мярка средства ще бъдат преразпределени в подкрепа на потребителите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Разбира се, че са необходими интервенции на енергийните пазари във връзка с високите цени на електроенергията. Добре, че България е подкрепила решението, важно е да има компенсаторни механизми за балансиране на цените за потребителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още