IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК маркира първи идеи за намеса на пазара на електроенергия

Операторите на вятърни, слънчеви, въглищни и ядрени електроцентрали ще трябва да прехвърлят на държавата парите, спечелени над дадена пределна цена

08:42 | 02.09.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Соларни панели. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg
Соларни панели. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Служителите на ЕК са изготвили първоначални идеи как да се реагира на високите цени на електроенергията чрез намеса на пазара. В неофициален проект (Non-Paper), с който Handelsblatt разполага, те описват ефекта от ограничаването на цените на електроенергията, която не се произвежда с газ.

Операторите на вятърни, слънчеви, въглищни и ядрени електроцентрали ще трябва да прехвърлят на държавата парите, спечелени над дадена пределна цена. Този принцип няма да бъде данък върху свръхпечалбата, но ще има подобен ефект. 

„Мярката ще генерира приходи за държавния бюджет", се казва в документа. „Тя може и трябва да бъде разработена по такъв начин, че държавите членки да бъдат задължени да прехвърлят произтичащите от нея ползи изцяло върху потребителите на енергия“. 

Според служители на Европейската комисия би било възможно този модел да се прилага едновременно във всички държави членки или само в някои от тях. 

По този начин държавата ще облекчи гражданите, без да намалява цената на електроенергията. Предложението все още не е съгласувано в ЕК. Официалното предложение се очаква в средата на месеца.

Подобна намеса на пазара би довела до сравнително малко промени в ценообразуването в сравнение с други обсъждани модели, като например твърд ценови таван.

Пазарното поведение обаче ще се промени. Производителите все по-често биха могли да продават евтината електроенергия от вятърни и слънчеви електроцентрали директно на големите потребители и по този начин да заобикалят ценовите ограничения на борсата за електроенергия. Това би довело до ново покачване на цените, което би отслабило ефекта от мярката.

В документа не се посочва възможна ценова граница. Това обаче може да се окаже решаващо, тъй като в противен случай производителите биха могли да задържат количества електроенергия и да инвестират по-малко в електроцентрали. Това също ще доведе до повишаване на цената. Възможно е държавата отново да насърчи в по-голяма степен разширяването на използването на възобновяеми енергийни източници. 

Ограниченията на цените могат да бъдат съпътствани от допълнителни мерки за намаляване на търсенето. Вече съществуват общоевропейски разпоредби за газа, но все още не и за електроенергията.

Официалните лица изрично отхвърлят испанския модел за ограничаване на цените на газа. Там закупуването на газ се субсидира, ако той се използва за производство на електроенергия. Това намалява цената на електроенергията за крайните клиенти.  Вятърни турбини на сушата по здрач в английската провинция. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Вятърни турбини на сушата по здрач в английската провинция. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Това ще увеличи търсенето и електроцентралите в ЕС ще произвеждат с 25 тераватчаса повече електроенергия, отколкото без тази мярка. След това газовите електроцентрали ще преобразуват в електроенергия още 45 милиарда кубически метра газ.

Причината за това е фактът, че ще се търси повече електроенергия на по-ниски цени. Субсидираната електроенергия ще потече и в чужбина - например във Великобритания и Швейцария, ако се въведе ценови таван в целия ЕС.

Това се наблюдава в Испания: Оттам се доставя евтина електроенергия за Франция.

Други мерки, които пряко засягат цената, биха имали същия ефект. Поради това всички те са отхвърлени в неофициалния документ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 1 година
До: Zlato, khao, ами набутвайте си парите в ЕС централи :) аз малко по малко мисля да ги тегля от всички ЕС 'набутвации'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
До: dobaЕС отдавна си е спретнал централизирана икономика, поне що се отнася до основните отрасли. Във Франция 55% от икономиката се крепи от държавни поръчки. Във Венецуела е 45%, но никой не иска да живее във Венецуела. Приказките за капитализма са само в случай когато една голяма държава иска да гепи ресурсите на някоя друга. Виж в Сирия САЩ какво правят със сирийския нефт. Няма нужда да гледаш по-далеко :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 1 година
До: doba супер смешно е когато тъъъпи *** като теб говорят за капитализъм... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 9
doba
преди 1 година
Тия от ЕС съвсем изкукаха. И @КОЙ ще налива пари в такива централи, като ще му конфискуват печалбите??? Цоциализъм !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
Ха ... проблемът на пазара на енергия са газовите централи и заводските когенерации ... адоброутростринко ... Що гърците , сърбите и турците не си харчат ефффтиният ток от газовите централи , нали купуват с рубли ?! Ами се напъват за въглищата ни , та вдигат и цената у нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още