IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК готви реформа на европейската електрическа система на стойност 565 млрд. евро

Планът за действие „Дигитализиране на енергийната система“ ще бъде представен от ЕК следващата седмица

13:30 | 23.09.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) ще представи план за дигитализиране на енергийната си мрежа, докато се опитва да стимулира разпространението на възобновяемата енергия, за да намали зависимостта си от руски горива, съобщава Bloomberg.

Планът за действие „Дигитализиране на енергийната система“, който ще бъде представен от ЕК през следващата седмица, ще изисква инвестиция от 565 млрд. евро в инфраструктурата до края на десетилетието, за да постигне зелените си планове и да прекрати зависимостта си от Русия, показва проектодокумент, видян от Bloomberg News.

Съгласно предложението блокът иска да насърчи споделянето на данни за употребата на електричество от 2024 г., за да помогне да се повиши гъвкавостта на енергийните пазари в региона, например като позволи на слънчеви панели и електрически превозни средства да връщат енергия обратно в мрежата.

Регионът трябва да инсталира слънчеви панели на покриви на всички търговски и обществени сгради до 2027 г. и на всички нови жилищни сгради до 2029 г. Документът също така призовава 10 млн. термопомпи да бъдат инсталирани през следващите пет години, а по пътищата да ма 30 млн. превозни средства с нулеви емисии до 2030 г.

„Руската инвазия в Украйна и текущите високи цени на енергията само засилват нуждата и скоростта да се гарантира, че ЕС увеличава както независимостта си от руския внос на изкопаеми горива, така и стратегическия си суверенитет и сигурност със създаването на дигитална енергийна система“, се казва в плана за действие, който подлежи на промяна.

На фона на Русия, която свива доставките на газ и прекъсванията на електроцентралите, което допълнително намалява доставките, цените на енергията на едро скочиха до над 10 пъти над средната си сезонна стойност през последните пет години.

Планът ще бъде поредният от серия мерки, които ЕС въвежда, за да се отдалечи от руския газ и да ускори прехода към възобновяема енергия. Докато търсенето на енергия от региона расте, ще бъде нужно по-устойчива енергийна мрежа, с която съюзът да се адаптира към слънчеви и вятърни технологии, които могат да варират в зависимост от климата, докато в същото време насочва електричеството към местата, където е най-нужно.

Комисията ще публикува документа на 28 септември с детайлни стъпки как да намали волатилността и да увеличи обема на търговия на енергийните пазари, след като растящите цени доведоха на увеличаващи се допълнителни обезпечения в допълнение на мерките, които блокът може да вземе, за да намали цените на горивата, казват европейски дипломати.

На 30 септември енергийните министри трябва да обсъдят предложенията за налог върху неочакваната печалба върху производителите на енергия с ниски разходи и за намаляване на търсенето на електричество, особено в пиковите часове.

До март ЕС ще създаде група, която ще има за задача да засили споделянето на данни за енергията между страните членки и компаниите. Блокът ще подкрепи и операторите на преносните системи да създадат „дигитален близнак“ на електрическата мрежа, която ще помогне да се засили ефективността ѝ.

За да защити мрежата от рискове за киберсигурността, Комисията ще предложи регулации, които адресират заплахата пред водородната и газовата инфраструктура, въпреки че не е даде конкретен график.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Да бяха дигитализирали тока, че да няма нужда от електроцентрали? Нещастници, чудещи се как да оскубят повече пари от държавите. И ще докарат хората до хранене със скакалци, хлллебарки и вонещици. За собствен кеф на вбастелините на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
Repoman
преди 1 година
565 млрд. евро за ... дигитализиране ? WTF? И после някое хакерче да види сметката на ситемата! По-лошото е, че ЕС пак ще харчи едни пари дето ги няма, т.е. ще печата. А лева вече мина 2лв/долар и си пада, щото сме вързани за еврото, което пада като камък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още