IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа спечели първата битка от енергийната война с Русия

Следващият отоплителен сезон днес изглежда много по-безпроблемен на фона на газовите резерви на общността

14:05 | 16.02.23 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европа спечели първата битка от енергийната война с Русия, коментира преди дни комисарят по енергетиката Кадри Симсон, цитирана от европейското издание Politico. Според документ на Европейската комисия, до който изданието е получило достъп, това е резултат от комбинация от късмет и добро планиране.

Благодарение на необичайно топлото време през по-голямата част от отоплителния сезон и увеличения капацитет за внос на втечнен газ и следващата зима вече изглежда малко по-оптимистично.

В началото на октомври 2022 г. ръководителят на "Газпром" Алексей Милер предупреждаваше как европейците ще замръзнат тази зима, дори и при пълни газохранилища, а президентът Владимир Путин услужливо предлагаше Германия да се съгласи да пусне в експлоатация единствената останала тръба по "Северен поток", за се спаси от тежката зима.

"Топката е в полето на ЕС - ние сме готови да доставяме допълнителни количества през есенно-зимния сезон", каза руският държавен глава по време на форум в Москва. Тогава в Кремъл бяха уверени, че зимата без руски газ ще накара много държави в Европа да преосмислят позициите си към Украйна. Откровено казано, и в Брюксел не бяха големи оптимисти, пишеха кризисни планове за действие при спиране на оскъдните доставки на газ от Русия, призоваваха за солидарност пред очакваните тежки месеци и готвеха механизъм за непазарно ограничаване на ръста на цените.

Но се оказа, че ЕС премина през най-тежките месеци и без допълнителни количества руски газ, дори напротив - данни за подадените заявки за транзит през Украйна показаха, че доставките през януари намаляват почти наполовина спрямо лятото. От началото на годината "Газпром" засекрети данните за добива и износа на газ.

Причината е намаленото потребление, свързано с високите температури, както и увеличеният внос на втечнен газ. Тези фактори ще оставят към 50 млрд. куб. метра газ в газохранилищата на Европа. При това положение страните от ЕС ще имат ангажимента да закупят и нагнетят много по-малки количества газ спрямо 2022 г.

Връщайки се на подготовката за зимата на 2022 година, става ясно, че още тогава Москва е подготвяла първата фаза за своята енергийна война с Европа. "Газпром" стопанисваше едни от най-големите газохранилища на континента и ги остави полупразни, което доведе до натиск върху цените на газа още през есента на 2021 г. Миналата зима приключи с рекордно ниско ниво на резервите от газ - едва около 20% от капацитета на газохранилищата остана запълнен.

Затова и кампанията по нагнетяване доведе и до рекордните цени на газа през лятото, а Европа днес поддържа най-скъпите си резерви от газ.

По данни на Gas Infrastructure Europe към 15 февруари европейските газохранилища са пълни до малко над 65% от капацитета си. Именно тези резерви натискат цената на газа в момента. На нидерландската борса TTF  в последните 10 дни цената се движи в диапазона 52-55 евро за мегаватчас.

Спокойствие на пазарите носят и новите терминали за втечнен газ. Само за няколко месеца Берлин изгради два, след като дълги години инвестираше в газопроводи и отлагаше решения за втечнен газ. Нови съоръжения бяха изградени още в Нидерландия и Финландия, а Гърция увеличи капацитета на "Ревитуса". В процес на изграждане са още терминали, включително и този край Александруполис, в който България има дял от 20%.

Но въпреки тези успехи Европа още не е спечелила войната. Много неща ще зависят от потреблението и част от мерките на ЕК за насърчаване на зелената енергия са именно в посока подобряване на енергийната ефективност. Защото допреди месец Китай отсъстваше от сметките, но страната сега отваря отново икономиката си и търсенето ù отново ще бъде фактор на енергийните пазари. Но и Пекин има някои нови планове за диверсификация, включващи руски енергоресурси, купени при големи отстъпки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 17 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Днес великите борци срещу нацизма в Украйна освободиха нови 63 нацисти от Азовстал, общо 94 от Мариупол. Защо драги ми копейници, без*мозъчни без*делници? Нали щяхте да ги горите на клада и други ала-бали? Нали щяхте да обесите бюрократите в ЕС? Нали щеше да има студ, глад и смърт? Нали НАТО беше мъртъв? Нали украинците пращаха на фронта бременни жени (докато бременни рускини бягат в Аржентина)? Нали Изюм нямаше да бъде освободен? Херсон? Едно нещо познахте ли да го ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Терминалите за втечнен газ носят много спокойствие на газовия пазар. Защото те позволяват до държавите да достигнат повече търговци на синьо гориво, което пък сваля цената, защото така няма монопол и едноличост... Така че Европа тази година си доказа, че е много по-независима енергийно отколкото си е мислила... откриват се нови терминали за lng и се развива газовата инфраструктура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: pinoccio нямам шахта, но майккккати ти ежедневно се опитва да изсмука от винтила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: pinoccio ... що те интересуват чуждите ?! твоята нали прелива ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: wart... смешен , кви ниски цени за рассийските степни изпарения те бият в главата веее ?! ти приходите/печалбата на гъсссспром не я ли виждаш ?! от кво са я направили , при условие , че обемите през първите 9 месеца на миналата година бяха на 50% от поминалогодишните ?! от мен , от теб , от всеки европеец , са взели кинти нефелните . да не мислиш , че от чайниците или от вътрешният регулиран пазар са си направили оборота ?! да си го горят газът на портовая крадците на съдомиялни ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 11
pinoccio
преди 1 година
До: khao Като толкоз разбираш от зимни сънища, кажи ни - Добрият лос напълнил ли е твоята шахта за следващата година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 11
khao
преди 1 година
До: wart ти сега ли стана от зимен сън? С това ни плашихте миналата година, дай нещо от тая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 20
wart
преди 1 година
Тая година запълниха с евтиният Руски природен газ като малка част купиха от Америка 4-5 пъти по скъпо отколкото при тях . Но до сега са платили около 850 милиарда компенсирайки високите цени на енергийните източници ?. Интересното ще започне сега когато трябва да купуват газ по новите цени тогава картината ще е ясна за една година почти трилион са изразходвали а останалите години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой, ой, куда онази торба лой Митя РССРРСДРТССТ да каже как Европа замьорзнет без газпрома? Скажи Митя, дивиденти нет, а с тваи акции даже не можеш избършеш ся отзад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още