IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Енергийната война на Европа с Русия още не е приключила

Континетът се възползва от меката сима, но има още "много работа", за да диверсифицира доставките си, коментира Фатих Бирол

12:18 | 23.02.23 г. 2
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Ръководителят на Международната агенция по енергетика предупреди, че Европа все още не е спечелила енергийната си война с Русия въпреки големия спад на цените на природния газ, призовавайки правителствата да останат фокусирани върху съхранението и увеличаването на доставките, съобщава Financial Times.

Според Фатих Бирол макар че Европейският съюз до голяма степен избегна пълномащабна енергийна криза, в която Русия превърна газовите доставки в оръжие, предизвиквайки опасения за сериозен недостиг и енергийни прекъсвания, следващата година може да се окаже по-голямо предизвикателство, ако зимата за континента се окаже по-студена.

„Русия изигра енергийната карта и не спечели... но би било твърде силно да се каже, че Европа вече е спечелила енергийната битка“, коментира Бирол за FT.

„Мисля, че Европа свърши добра работа, стратегията ѝ беше голям успех. Но прекаленото самочувствие за следващата зима е рисково и е време да продължим и увеличим усилията си за 2023 г.“, допълва той.

Европейските цени на природния газ спаднаха с около 85% от върха си от над 300 евро на мегаватчас през август, след като усилията за осигуряване на алтернативни източници, запазването на съществуващите доставки и по-топлото време оставиха достатъчно газ в хранилищата с наближаването на края на зимата.

Това накара някои представители от индустрията да обявят, че Москва вече е изгубила енергийната война, която сама започна, опитвайки си да отслаби подкрепата на Запада за Украйна.

Бирол казва, че макар Европа да „е преместила планини“, за да гарантира, че може да замени руската енергия и е свила приходите на Москва с ответни петролни санкции, тя не може да си позволи да изгуби фокус върху съхранението или развитието на възобновяеми източници.

„Някои от постиженията, направени в сферата на чистата енергия и намаляването на приходите на Русия, са добри, но не са постоянно решение. Помогна ни и мекото време. Спечелихме малко време, което е жизненоважно, но има още много за вършене“, казва той.

Бирол предупреждава, че Русия може да спре останалите 20% от предвоенните доставки на газ, които все още изпраща към Европа по тръбопроводи през Украйна и Турция, а конкуренцията за доставките на втечнен природен газ по море вероятно ще се увеличи, тъй като икономиката на Китай продължава отново да се отваря.

Това ще затрудни презапълването на европейските газохранилища през летните месеци и ще тества способността на континента да избягнен недостиг, в случай че зимата се окаже особено студена.

Той предупреди през ноември, че студена зима може да изчерпи газохранилищата до 65% от капацитета им още до октомври 2023 г. Към този понеделник обаче нивата в европейските газохранилища са на 64% от капацитета им, което е доста над обичайното за това време на годината.

Макар че някои европейски страни увеличиха употребата на въглища за генериране на енергия – за да запазят газ за отопление и индустрията – емисиите в ЕС са спаднали с 2,5% през 2022 г. заради по-слабата употреба на газ и по-топлото начало на зимата, казва шефът на МАЕ.

Бирол настоява за по-дългосрочна трансформация, която не само добавя възобновяеми енергийни източници, но и гарантира, че по-голяма част от вятърните турбини или батериите се произвеждат в Европа. Той се срещна два пъти с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през изминалата седмица, твърдейки, че ЕС трябва да гарантира, че никога повече няма да стане твърде зависим от никоя страна чрез нейните енергийни доставки или вериги за доставки.

„Навлизаме в нова индустриална епоха на производство на технологии за чиста енергия“, каза той. „Двете сили [в производството на чиста енергия] са Китай и САЩ — разчитането на една-единствена страна винаги е лоша идея. Така че, ако искаме диверсификация, Европа е добър кандидат“, смята той.

„Европейската икономика все още стои на краката си – не отчете сериозна икономическа рецесия, макар че определено получи голям удар“, казва Бирол.

„Но цените (на газа - бел. ред.) все още са седем пъти по-високи от тези в САЩ; цените на електроенергията са три пъти по-високи от тези в Китай“, добави той. „Трайното решение за енергийната сигурност трябва да се основава на чиста енергия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
Мека зима (засега), крахът на индустрията позволи да се ограничи силно потреблението на енергия, но въпреки това евробюрократите похарчиха 1 ГБ, за да плащат енергийни помощи, за да не ги разкъса населението на държавите им. Та какво точно е "спечелил" ЕС? А какво ще стане тоя година, когато вече Газпром няма да им пълни газохранилищата, а Китай се събуди и пак започна яко да дърпа енергия? Още не знам тия, дето нямат нищо някога да са победили, ония, които имат всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
Приключи. Ние не купуваме от тях. Те не продават на нас. За каква война може дума да става :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още