IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще използва въглища, за да подобри енергийната си сигурност

Явлението е временно - докато зелените централи не започнат да покриват ръста на търсене на енергия, смятат анализатори

10:38 | 06.03.23 г. 10
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай ще използва въглища, за да подобри сигурността на енергийната си система, пише Ройтерс, като се позовава на съобщение на националните власти. Страната е разчитала основно на въглища за производство на електроенергия през 2022 година - 56,2%, сочат данните на статистиката.

Високите цени на енергийните продукти заради войната в Украйна накараха Китай да се обърне към собствените си ресурси - въглищата, за да подобри енергийната си сигурност. В последните години обаче расте и броят на зелените мощности в страната, които на този етап все още се балансират от въглищните централи.

Сушата през миналата година предизвика сериозен недостиг на електроенергия в някои части на Китай. Намаленото ниво на реките доведе до спиране на работата на водните централи. Именно за тези региони ще се работи за изграждане на базови мощности, използващи въглища, разказват от Националната комисия за развитие и реформи в доклад до парламента. В него е отбелязано още и засилване на дейностите по проучвания за петрол и природен газ, както и увеличение на добивите от националните находища.

През миналата година в Китай бяха издадени разрешителни за изграждане на нови въглищни мощности с капацитет от 106 гигавата. Това е четири пъти повече спрямо 2021 година и най-големият брой от 2015 година насам. В различен етап на изграждане в момента са около 50 гигавата въглищни мощности.

През 2017 година Китай започна активно да заменя въглищата с газ като част от плановете си за въглеродна неутралност до 2060 година. Но в последно време действията в тази насока се забавиха под натиска от опасенията за доставките и високите цени на енергийните продукти на световните пазари.

Китай внася около 40% от газа, който потребява. В последните месеци Русия се опитва да стане основен доставчик на суровината, но страната разчита и на втечнен газ. "Газпром" засекрети данните за износа на газ, но според предварителни данни на вицепремиера Александър Новак през 2022 година доставките на природен газ в Китай са били около 20 млрд. куб. метра. 

Анализатори посочват, че фокусът върху въглищата ще е временно явление, докато не бъдат изградени достатъчно зелени мощности. В момента новите централи, разчитащи на възобновяеми енергийни източници, още не могат изцяло да покрият ръста на потреблението, но вероятно това ще се случи през 2023 или 2024 година, допълва Дейвид Фишман от базираната в Китай консултантска компаиния, специализирана в енергетиката, Lantau Group.

След това потреблението на въглища полека ще започне да намалява. Очакванията на експерта са пикът на емисиите на Китай да бъде през 2030 година, а в следващите 30 години страната действително да постигне своята въглеродна неутралност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 1 година
И още нещо: в Китай има по-ниско ниво на рак, отколкото в ЕС, що ли ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 1 година
До: zelka007: Зелков, а къде ги местят селата в Германия сега,(за да копат кюм*р) дали не са го обмислили това?.. Или трябва да има зеленакави оттенъци в коментарите ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 23
zelka007
преди 1 година
До: doba... в перник няма улица без некролог на дете , рак на мозъка , рак на костите , белодробен рак ... колко трябва да ти е йофтинко на теб и кой и как да плаща за това ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
doba
преди 1 година
До: khao: в бяла Европа не живеем ли хора бе? И ние искаме да ни е топло и да имаме ел енергия йофтинко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
https://en.wikipedia.org/wiki/Gulf_Stream
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Мани ги Китаиците дръпни паницата със супа към себе си и глей кво стаа в Флориде.И почему днеска гледам по талавизията че боксуват В Рино, Невада https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%91%D1%8D%D1%80%D0%B0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 21
khao
преди 1 година
До: doba хахаха, само че ние сме в бяла Европа и е малко комично да ни сравняваш с .... Индия! :D:D ... но, който си е с ниво мислене от третия свят, така ще си остане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
doba
преди 1 година
'През миналата година в Китай бяха издадени разрешителни за изграждане на нови въглищни мощности с капацитет от 106 гигавата. Това е четири пъти повече спрямо 2021 година и най-големият брой от 2015 година насам. В различен етап на изграждане в момента са около 50 гигавата въглищни мощности.' Това само в Китай. Отделно Индия, Индонезия, Виетнам, Филипините... А ние правим проблем за едни 3Г в Мариците, хех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 25
zelka007
преди 1 година
До: данчонефелнатарубла ... амче чайниците произвеждат повече ток само от вятър , без да броим хидро и слънце , отколкото калната 1/8 със всичките и газови , въглищни и ядрени централи ве ... къде си тръгнал с гол (цензура) да ловиш таралежи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
А протокола от Киото нек си търува газирана вода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още