IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглеродните емисии са достигнали рекорд през 2022 г.

Емисиите в Европа намаляват с 2,5 на сто въпреки прехода от газ към въглища заради войната в Украйна

11:03 | 02.03.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2022 година светът е емитирал рекордни количества въглероден диоксид, сочат данните на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Въпреки че ръстът е по-малък от очакваното - с 0,9%, през миналата година емитираните въглеродни емисии достигат 36,8 млрд. тона.

От агенцията отчитат, че увеличението е съществено по-бавно от икономическия растеж (3,2%). През 2021 година имаше прекъсване на тази тенденция - след премахването на част от ограниченията, свързани с коронавируса, въглеродните емисии се повишиха рязко с 6 на сто.

Една от причините за увеличаване на емисиите е енергийната криза и завръщането на въглищата (особено значим е този процес в Азия). Въглеродният диоксид от дейности, свързани с въглищата, расте с 1,6%. Все пак в световен мащаб ръстът на емисиите от въглищата се компенсира от намаляване на емисиите от изгарянето на природен газ (с 1,6%), след като високата цена заради войната в Украйна сви потреблението на суровината. Но в същото време емисиите от петрола се увеличават с 2,5%, макар и още да са под нивата отпреди пандемията. Това повишение се дължи на възстановяването на транспорта - автомобилен и въздушен.

В Азия, където масово преминаха от газ на въглища заради високите цени на газа, емисиите въглероден диоксид се увеличават с 4,2%. Страните на континента отчитат и бърз икономически растеж през последните месеци, което се отразява и в ръст на енергийното потребление. За Китай, който все още беше под ограниченията на коронавируса през миналата година, има намаление от 0,2 на сто, сочат още данните на МАЕ.

В Европа тенденцията за преход от газ към въглища също присъстваше, макар и в по-малък мащаб, защото на континента разчитаха доста на зелената енергия. Емисиите в Европа като цяло са с 2,5% надолу спрямо 2021 година. За това намаление спомага и по-топлото от обичайното време през есента и началото на зимата, което сви потреблението на газ.

В САЩ има минимално увеличение от 0,8 на сто, което се дължи на емисиите от сградите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
На снимката виждаме 6 охладителни кули. От тях посмъртно не може да излезе и грам СО2. Това не е дим, а водни пари. Май е време и те да бъдат забранени. А в замяна да се разреши безплатната евтаназия на възрастните хора, защото те пречат на прогреса и спъват развитието. В Канада включват и бедните в тази полезна инициатива. Следва Япония, която предлага безплатна евтаназия за хората над 65 години. Важното е да спасим климата, хората ще почакат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още