IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в зелена енергия за първи път се изравняват с тези за изкопаеми горива

За първи път инвестициите в зелени дейности надхвърлят 1 трилион долара през 2022 година

15:51 | 26.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През миналата година инвестициите в зелени технологии и в енергийния преход като цяло за първи път се изравниха с инвестициите в изкопаеми горива, сочат анализите на Bloomberg NEF. За първи път в дейности като съхранение на енергия, електрифициране на транспорта, възобновяема енергия и т.н. са вложени 1,1 трилиона долара. Същата е сумата и в петролната, газовата и въглищната индустрия и производството на електроенергия, но без технологиите за улавяне на емисии, допълват анализаторите.

Миналата година е крайъгълен камък за зелената индустрия и в още едно отношение - спрямо 2021 година инвестициите се увеличават с 250 млрд. долара, което е най-рязкото увеличение досега. За част от него е отговорна инфлацията, която оскъпява оборудването и други разходи. Но влиянието не е чак толкова голямо - около 8%, изчислява агенцията.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Голяма част от инвестициите в зелена трансформация са насочени към нови ВЕИ мощности и електрификация на транспорта, сочат данните на Bloomberg. През миналата година са инсталирани нови 350 гигавата соларни и вятърни мощности, а продажбите на електрически автомобили надхвърлиха 10 млн.

Засилва се интересът към технологии за улавяне на въглеродните емисии и инвестициите се утрояват до 3,6 млрд. долара. Като цяло инвестициите във всички зелени дейности, с изключение на ядрената енергетика, са рекордни през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Явно инвестициите са недостатъчни, щом соларите не работят ефективно през нощта. Когато започнат да усвоянат и енергията от звездите и Луната, ще има голем напредък. В доенето на държавите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още