IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглеродните емисии в ЕС прескочиха рекордните 100 евро за тон

От началото на годината емисиите, търгувани на ETS, са поскъпнали с 20% на фона на очакваното икономическо съживяване

16:52 | 21.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на емисиите въглероден диоксид, търгувани през европейската схема ETS, за първи път прескочиха рекордната граница от 100 евро, съобщава Bloomberg. От началото на 2023 година емисиите са поскъпнали с 20% до 100,70 евро за тон на фона на перспективите за икономически растеж в Европа.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Според анализатори трендът ще е нагоре през следващите месеци с перспективата за 150 евро за тон въглероден диоксид през следващата зима. Високите цени на газа върнаха въглищата в много държави и това направи търсени емисиите, посочват експертите. Освен това цената на природния газ трайно се задържа на нива около 50-60 евро за мегаватчас, което ще накара компании, които временно преустановиха или намалиха работата си, да се върнат към нормален ритъм.

По данни на европейската статистика бизнес активността през февруари расте с най-бързите темпове за последните девет месеца. Причината е възстановяване на производството и отстраняването на веригите за доставки.

До 2030 година страните от ЕС трябва да намалят емисиите парникови газове с 55% спрямо нивата през 1990 година.

Схемата за търговия с емисии въглероден диоксид беше представена още през 2005 година с цел намаляване на замърсяването, което причинява климатичните промени. Основен принцип е ограничаване на емисиите, а индустриите и компаниите, които не могат да се вместят в определените рамки, купуват емисиите, които не им достигат. По този начин се насърчава екологичното поведение на бизнеса.

ETS обхваща повече от 11 хил. големи предприятия в ЕС и през нея се търгуват около 45% от емисиите на общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още