IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ING: ЕС ще има нужда от двойно по-малко газ за газохранилищата през 2023 г.

Анализаторите намалиха очакванията си за цената на газа през 2023 г. до 57 евро за мегаватчас

18:00 | 02.03.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Страните от ЕС вероятно ще приключат тази зима с повече от половината газ, нагнетен в газохранилищата през миналата есен, прогнозират анализаторите от нидерландската банка ING. Според данните на Gas Infrastructure Europe европейските газохранилища към 1 март са запълнени до малко над 61% от капацитета си.

Прогнозата на ING е, че към края на зимния сезон европейските газохранилища ще бъдат запълнени до около 54% от капацитета си, спрямо 26% през миналата пролет. Това означава, че за изпълнение на целта, поставена от ЕК (запълняемост до 90% до 1 ноември 2023 г.), ще са нужни към 36 млрд. куб. метра, спрямо 67-те млрд. куб. метра, нагнетени през миналата година.

Изглежда, че тази година ситуацията ще бъде по-управляема и затова от анализаторското звено на нидерландската банка намаляват своята прогноза за цената на природния газ през 2023 година. В началото на годината експертите очакваха 70 евро за мегаватчас, но днес прогнозата е за 57 евро на мегаватчас.

Пазарите са спокойни от началото на 2023 година и средната цена на газа на нидерландската борса TTF през февруари е малко под 50 евро за мегаватчас. Това е най-ниското ниво от август 2021 година, тоест когато за първи път се заговори за очаквани проблеми на газовия пазар на фона на очакваното икономическо възстановяване след коронавируса и фактът, че "Газпром" се бави с нагнетяването на газохранилищата, които управляваше в Европа.

Кризата обаче съвсем не е преминала - ниската цена на втечнения газ например връща търсенето в Азия и по-голям от очакваното ръст на потреблението (от 10%) в Китай може да доведе до задълбочаване на недостига в Европа. Дори и при сегашното много по-оптимистично положение на европейския пазар като цяло все още има дефицити и страните трябва да ограничат потреблението с 10 на сто.

Невъзможно за прогнозиране е и поведението на Русия и доставките ѝ на тръбен газ през следващите месеци.

Цената на газа и в САЩ също падна до най-ниските си нива от септември 2020 година насам. Зимата в големи части от страната е по-мека, което също означава по-бавно изпразване на газохранилищата от обичайното. Страната започна зимата с 1% по-малко газ в резерв спрямо средното през последните пет години, но сега количествата в газохранилищата са с 15% повече спрямо средното за последните пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Това, че ще ни остане газ и за другата зима, са чудесни новини... така ще избегнем поскъпването още в началото на следващия отоплителен сезон... А по-хубаво от природния газ няма... наистина дава комфорт в жилището, а с програматора, който ни го препоръчаха от фирмата която ни пусна газа, ти сам определяш кога и колко да ти е топло, а и пестиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
В ЕС природният газ се ползва основно за битово отопление . Голямото неизвестно ще е колко още термопомпи ще се инсталират и фотоволтаици ... Това ще окаже най-голямо значение за потреблението на газ , щото може да се окаже , че ще тръгне надолу за ужаст! на копейките ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още