IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на природния газ проби дъното от 50 евро за мегаватчас

В Европа расте увереността, че на този етап енергийната криза отстъпва

10:24 | 17.02.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Цената на природния газ падна под нивото от 50 евро за мегаватчас за първи път от началото на декември 2021 година. Само дни след това се появиха опасенията, че войната в Украйна е неизбежна, което създаде и допълнително напрежение на пазарите. Преди това суровината започна плавно да поскъпва на фона на предстоящата зима и полупразните газохранилища, които остави "Газпром".

В сутрешната търговия на нидерландската борса TTF търговията с мартенските контракти се извършва на ниво от 49,90 евро за мегаватчас. Това представлява спад от 4 на сто. В четвъртък търговията затвори при цена от малко над 52 евро за мегаватчас, а в Европа все повече се завръща увереността, че енергийната криза на този етап започва да отстъпва.

Тези нива са далеч от пика през август, когато природният газ се търгуваше за над 300 евро за мегаватчас. Но и все още са доста над нивата в началото на 2021 година, когато газът се търгуваше на нива около 20-30 евро за мегаватчас. Тогава икономиките тепърва започваха да излизат от кризата, причинена от пандемията от коронавируса, и никой не очакваше военната инвазия на Русия в Украйна.

Цената на природния газ на нидерландската борса TTF през последните 24 месеца. Източник: TTF Цената на природния газ на нидерландската борса TTF през последните 24 месеца. Източник: TTF

Сега доставките на газ от Русия са са минимални, но Европа получава достатъчно количества втечнен газ, а газохранилищата са пълни. По данни на Gas Infrastructure Europe резервите от газ са около 65% от капацитета на газохранилищата. В България 77% от капацитета на "Чирен" е запълнен. Тези количества са рекордни за това време на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Супер новина... Първите стъпки към диверсификация са вече факт, цената на газа влиза в нормални граници и съм сигурна, че няма да има повече такива завишения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... нефелен до "безпредела" ... от нормалният бял свят само ние и още три държави имаме визи за УСАто , основно заради рycoфилистията и корумпираността , чрез която разни чайници-рашибоук-кaмuлари могат да навлизат в цивилизацията неканени ... ти отчетите на европейските промишлени гиганти не си ли поглеждал скоро ?! първо погледни после си реди брътвежите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
ТОПЕНЕРДЖИ СЕ ПРЕВЪРНА В ЦЕНТРАЛЕН ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРО-РУСКИТЕ ОТНОШЕНИЯhttps://***.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1997/07/01/1438744_topenerdji_se_prevurna_v_centralen_problem_na/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 12
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: *толкова по-сигурна и стабилна бизнес среда* - Особено бизнес среда! Видяхме я бизнес средата във вид на *плач и скърцане на зъби* и опашка за американски визи. Вие отделяйте всяка година, както през 2022, по 800 млрд. до 1 трлн. за *енергийна подкрепа* на плащащите абсурдните цени на енергията и ще видим каква бизнес среда ще измътите. Може пък да измислите нов вид икономика, където в пъти по-скъпата енергия в сравнение с конкурентните икономики да е двигател на растежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 15
0pk
преди 1 година
Вий двамцата купихте ли на тая цена, да може да продадете когато се вдигне или чакате да падне под 10? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 39
khao
преди 1 година
а сега според прогнозите на копейките трябваше да умираме от студ :):) ... а то от студ умре руската армия :):) ама така е като не загряват добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 42
zelka007
преди 1 година
колкото по-настрана от нефелните крадци на перални и техните тръби , толкова по-сигурна и стабилна бизнес среда ... очеваден факт !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още