IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спира доставките на газ за България

В „Булгаргаз“ ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от сряда

22:28 | 26.04.22 г. 54
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В „Булгаргаз“ ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г. Това съобщава министерството на енергетиката.

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, посочват още от ведомството.

След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор, се посочва в съобщението. Тя също така крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна, се казва още.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Очаква се в сряда министърът на енергетиката Александър Николов да даде изявление.

По-рано властите в Полша потвърдиха, че от сряда Русия ще спре доставките на газ за страната.

Изглежда Русия изпълнява заканата си да спре снабдяването за страните, които отказват искането на Кремъл за плащане в рубли. Според Брюксел това би било нарушение на санкциите срещу Русия и ще даде преимущество на властите в страната. Полша е една от държавите, които са особено изявени в критиките срещу Москва и също отказва да изпълнява искането за плащане в руската валута.

Основният газов доставчик на Полша PGNiG съобщи, че е бил осведомен за спиране на всички доставки от сряда. Минути по-рано руският газов гигант „Газпром“ издаде предупреждение, че Полша трябва да плати за доставките си – във вторник и в руска валута.

В средата на месеца Българската газова асоциация (БГА) изпрати отворено писмо до председателите на парламентарни групи в 47-то Народно събрание, с което настоява България да приеме условията на „Газпром“ и да заплаща за природния газ в рубли, защото страната ни няма никаква друга алтернатива.

По нареждане на руския президент Владимир Путин „враждебните държави“, каквито са членовете на Европейския съюз, от 1 април трябва да плащат за природния газ в рубли.

След като общността категорично отказа да се съобрази с това искане, Русия предложи схема, при която европейските клиенти продължават да плащат във валутата, която е предвидена в договорите с „Газпром“. Парите ще се превеждат в специални сметки в „Газпромбанк“ и ще се превръщат в рубли, след което ще се превеждат на газовото дружество.

От думите на енергийния министър Александър Николов в края на март стана ясно, че България е платила за газа за април. В министерството има схема и за плащане в рубли, но страната ни остава на позицията на ЕС по отношение на плащанията за газ.

От БГА посочват в своята позиция, че България не е свързана с европейската газова система, няма диверсификация на входящите газови потоци и няма терминали за втечнен газ, както и има наложен мораториум за добив на природен газ. Според организацията страната ни е най-зависимата от руския природен газ страна в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
И двете. И двете едновременно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
Този Ватников, направо срива нивото на сайта. Всеки средно интелигентен човек, като влезе в дискусия с него и след 2, 3 разменени реплики се отказва. Подозирам, че е някъв тийнейджър, който в училище е двойкаджия, но ви мисли, че разбира от геополитика. Има 3,4 профила, които независимо от статията и съдържанието си говорят едни и същи повърхностни неща вече 2 месеца. Никаква градация при тях в размишленията. Жалка работа. Платени *** ли са, супер ниски интелигентни ли са. Нормален човек трудно може да си ги представи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Дядка, когато няма доводи и ей такива уматвени инвалиди, като тебе, почвате само да скимтите. Разбира се, виртуално, в истинския живот сте мишчици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 1 година
Ватенкопф, ама много си изтрещял, да знаеш. Като се съберат такива като тен, дето на черното казвате бяло, а на бялото-черно, ми става болни за родителите ви. Едва ли са искали да сте ЧАК ТАКИВА нещастници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Господин неграмотен тpoл, с гориво на Уестингауз работят няколко АЕЦа със същите ВВЕР реактори и не само безпроблемно, но и малко по-ефективно. И ВВЕР не са руски реактори, а реактори по лиценз на Уестингхауз! Неграмотен спускач на опорки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 1 rate down comment 3
vanaia
преди 1 година
Побъркал си се малко. Много бедни и мноого корумпирани не заради руснаците, а защото няма законност и ред който се спазва. А го няма , защото и прокурор и съдя са под чаршафа на ГЕРБ. Само един пример, пътищата: договори за 750мил.(на наши хора), това добре. По закон може да се вдигнат разходите до 50%, или да речем някъде до милиард. Но другарите ги надуват до 3.2 милиарда.... До днес няма един вкаран в ареста, сигурно заради руснаците ще да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 0 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Скоро ще си имаме и ядрена боНба в Козлодуй, като започне "хитрата" замяна на ядрено гориво със заряд за бомби. Фалиралата Уестингхаус така и не се научи да прави гориво за руски реактори. А Росатом спира доставката на ядрено гориво за недружествените страни. Честито на печелившите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Ами платете си с ПАРИ, а не с БЛОКИРАНИ хартийки. Щом плащанията са блокирани, газията се блокира веднагически. Какво толкова чудно има в това? Оплачете се на Арменския поп. Щото Стокхолмският арбитраж е валиден само за членове на Пасе. А Рашата вече не пасе там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Имаме си и ток предостатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Ако трябва и на *** и на дърва имаме си ги и двете :) Да му мислят арабите като затопляме Земята , за тях ще има суша здрава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още