IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спира доставките на газ за България

В „Булгаргаз“ ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от сряда

22:28 | 26.04.22 г. 54
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В „Булгаргаз“ ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г. Това съобщава министерството на енергетиката.

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, посочват още от ведомството.

След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор, се посочва в съобщението. Тя също така крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна, се казва още.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Очаква се в сряда министърът на енергетиката Александър Николов да даде изявление.

По-рано властите в Полша потвърдиха, че от сряда Русия ще спре доставките на газ за страната.

Изглежда Русия изпълнява заканата си да спре снабдяването за страните, които отказват искането на Кремъл за плащане в рубли. Според Брюксел това би било нарушение на санкциите срещу Русия и ще даде преимущество на властите в страната. Полша е една от държавите, които са особено изявени в критиките срещу Москва и също отказва да изпълнява искането за плащане в руската валута.

Основният газов доставчик на Полша PGNiG съобщи, че е бил осведомен за спиране на всички доставки от сряда. Минути по-рано руският газов гигант „Газпром“ издаде предупреждение, че Полша трябва да плати за доставките си – във вторник и в руска валута.

В средата на месеца Българската газова асоциация (БГА) изпрати отворено писмо до председателите на парламентарни групи в 47-то Народно събрание, с което настоява България да приеме условията на „Газпром“ и да заплаща за природния газ в рубли, защото страната ни няма никаква друга алтернатива.

По нареждане на руския президент Владимир Путин „враждебните държави“, каквито са членовете на Европейския съюз, от 1 април трябва да плащат за природния газ в рубли.

След като общността категорично отказа да се съобрази с това искане, Русия предложи схема, при която европейските клиенти продължават да плащат във валутата, която е предвидена в договорите с „Газпром“. Парите ще се превеждат в специални сметки в „Газпромбанк“ и ще се превръщат в рубли, след което ще се превеждат на газовото дружество.

От думите на енергийния министър Александър Николов в края на март стана ясно, че България е платила за газа за април. В министерството има схема и за плащане в рубли, но страната ни остава на позицията на ЕС по отношение на плащанията за газ.

От БГА посочват в своята позиция, че България не е свързана с европейската газова система, няма диверсификация на входящите газови потоци и няма терминали за втечнен газ, както и има наложен мораториум за добив на природен газ. Според организацията страната ни е най-зависимата от руския природен газ страна в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 4 rate down comment 1
Venislav
преди 2 години
ама то стана топло вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 3
15%
преди 2 години
Кой си ти, лилипут жалък, за да спираш нещо, което не ти принадлежи?!?! Ще останеш в историята /ако не унищожиш целият свят, разбира се/ като най-големият ***! Хитлер не е разполагал с най-голямата държава в света / и слава Богу/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ти верно си, не много умна копейка! първото впечатление отново се оказа вярно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 2 години
а добре дошъл! :) ... притеснихме се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 6
honaniga
преди 2 години
путин го набабани на кака Куриголям срамза съжаление България е любимата му държава за гълабарканеутре ще гледаме шоу от Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 6
pa4anga
преди 2 години
2,3 месеце ?! Кой конектор ,с чий газ , на какви цени ?! Турболенциите ще им костват главите на управниците ....а цената съответно ще я плаща както винаги народеца ,дето не се научи ,че като не му Аресва нещо , излиза на улицата и чупи глави ! Но нали затова е ЕргенЪ и прочие зрелища за *** моми ...и момци ... "хляб и зрелища" докато ти ограбват бъдещето и англосаксонци и руси !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
Днес е хубав ден за България! ...Късаме с плячкосващите денацификатори и детеубийци. Успех им пожелаваме с газовата търговия за в бъдеще. Много рубли да направят! Да напомня на форумните рускопоклонници!! Така ни плашеха от има-няма 20-30г. Ужас, какво ще правим са като няма руски коли(трошки), да се огледат по улиците в днешно време. Ужас, какво ще правим без руските мастодонти предприятия, да обиколят по индустриалните зони в държавата ни. Ужас каква безработица ще настане, да погледнат колко е безработицата в момента. Ужас, какво ще правим без руският необятен пазар, да погледнат износа ни за къде е и какви рекорди исторически имаме по обем и БВП. Ужас, какво ще правим без руските пр.ста.ци по морето, да погледнат ръста в туристическият ни отрасъл, колкото по-малко русНАЦИ идват, толкова повече европейски туристи. И сега ужас, какво ще правим без руски природен газ, петрол, ядрено гориво. Ами ще живеем по-добре друзя... :))) ... Може да има малко турболенция докато тръгне интерконекторът след 2-3 месеца и това е. После лека-полека, както стана с всичко друго, ще заприличваме на обикновена европейска държава, скучна, с футболни първенства и пр. За русия, силно и искрено се надявам да четем само когато е станала голяма производствена авария или има самолетна катастрофа с много жертви, друго нищо не ни интересува от тази 1/8 от земната суша, бяло петно на картата. ***.овете с техните си натрапени имперски идеи да си ги мислят в тяхната си кална тайга.Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 9
baba_meca
преди 2 години
За ЕС и САЩ винаги сме били 2ра ръка хора(прислуга). Вече 30 години се нагледахме на обичта им към нас. Чакай да ти плтят нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 2
Jay Gould
преди 2 години
Да не забравяме, че Борисов, така не намери време за 12 г. да пусне газовата връзка с Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 1
khao
преди 2 години
именно, сега ни е шанса най после да се освободин от руското робство, но не... идва няква копейка п онадолу да ни разправя как е тябвало да се снишим, щото видиш ли нема газзз! А това че дълги години ни точиха икономиката през изкуствено завишени цени и че им направихме газопровод за наша сметка... няма проблем, то е в наш интерес! баси тъъъпите копейки дето има по нашите земи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още