IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спира доставките на газ за България

В „Булгаргаз“ ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от сряда

22:28 | 26.04.22 г. 54
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В „Булгаргаз“ ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г. Това съобщава министерството на енергетиката.

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, посочват още от ведомството.

След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор, се посочва в съобщението. Тя също така крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна, се казва още.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Очаква се в сряда министърът на енергетиката Александър Николов да даде изявление.

По-рано властите в Полша потвърдиха, че от сряда Русия ще спре доставките на газ за страната.

Изглежда Русия изпълнява заканата си да спре снабдяването за страните, които отказват искането на Кремъл за плащане в рубли. Според Брюксел това би било нарушение на санкциите срещу Русия и ще даде преимущество на властите в страната. Полша е една от държавите, които са особено изявени в критиките срещу Москва и също отказва да изпълнява искането за плащане в руската валута.

Основният газов доставчик на Полша PGNiG съобщи, че е бил осведомен за спиране на всички доставки от сряда. Минути по-рано руският газов гигант „Газпром“ издаде предупреждение, че Полша трябва да плати за доставките си – във вторник и в руска валута.

В средата на месеца Българската газова асоциация (БГА) изпрати отворено писмо до председателите на парламентарни групи в 47-то Народно събрание, с което настоява България да приеме условията на „Газпром“ и да заплаща за природния газ в рубли, защото страната ни няма никаква друга алтернатива.

По нареждане на руския президент Владимир Путин „враждебните държави“, каквито са членовете на Европейския съюз, от 1 април трябва да плащат за природния газ в рубли.

След като общността категорично отказа да се съобрази с това искане, Русия предложи схема, при която европейските клиенти продължават да плащат във валутата, която е предвидена в договорите с „Газпром“. Парите ще се превеждат в специални сметки в „Газпромбанк“ и ще се превръщат в рубли, след което ще се превеждат на газовото дружество.

От думите на енергийния министър Александър Николов в края на март стана ясно, че България е платила за газа за април. В министерството има схема и за плащане в рубли, но страната ни остава на позицията на ЕС по отношение на плащанията за газ.

От БГА посочват в своята позиция, че България не е свързана с европейската газова система, няма диверсификация на входящите газови потоци и няма терминали за втечнен газ, както и има наложен мораториум за добив на природен газ. Според организацията страната ни е най-зависимата от руския природен газ страна в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 8 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Имаме наше находище на метан, чиито приходи се изчисляват на ...407 ГОДИНИ БВП НА БЪЛГАРИЯ, и въпреки това, вместо да имаме политическа воля то да бъде разработвано, до сега България слугуваше на газпром. СТИГА ТОЛКОВА- ВРЕМЕ Е ЗА БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ. А ако нинова и копейкин НЕ ИСКАТ то да се разработва, да бъдат разследвани за шпионство в полза на русия и предателство към България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Точно така... виж как се разпозна че си в групата на тъъпаците! Я сподели какво трябва да направят нашите, ква ни е по зицията.. щото от това което виждам, нашите вече два месца само се чудят ква позиция да заемат... КОПЕЙКА над всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Не е само това- сега нашите политици, искат или не искат, ще бъдат ЗАСТАВЕНИ да разработват находището ни на газови хидрати в акваторията на Варна и това е отлична новина за енергийната независимост на България, защото енергетиката ни е част от националната ни сигурност. КРАЙ, СВЪРШИ СЕ С НАТИСКА НА ГАЗПРОМ, БСП И ВСЯКАКВИ РУСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ *** ДА НЕ РАЗРАБОТВАМЕ ПРОМИШЛЕНО НАХОДИЩЕТО НИ. По- добро нещо не би могло да се случи на държавата ни в близките 100 години. Твърде много български политици купуваше русия, за да не се разработва това находище, за чието съществуване се знае от ... 1970 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Айде поредния копейнишки опоркаджия заскимтя! Как не ви омръзва едни и същи глупости да дрънкате??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 9
pa4anga
преди 2 години
Копейка ..... това нови слоган на *** ли е ?! Ще се види до дни какво ще измайсторят нашите но ми се струва ,че понеже са на пряко подчинение някъде навън няма да мръднат и грам от позицията и ще бъдат свалени с камъни от народа гладни копейки ! А ,че Русия го набива първо на нас трябва да е ясно на всички следващи , че държавник не значи гъзоблизец на които и да било външни интереси . БЪЛГАРИЯ над всичко !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А хубавото е, че отоплителния сезон приключи и сега ще има нужда от под половината използван газ през зимата, колкото за индустрията, който ще идва от Азербайджан, а скоро и по новичкия конектор. А кремъл здраво опизделись !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Съгласен, пъчат се кви са спирачи на най-малкия клиент от ЕС. Но пак криво са си направили снетката, това само ще ускори прехода със заместването. Безнадеждни тAпyнгери с петолъчки и маниери отпреди половин век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ква сметка ще плащаш па ти бе, копейка.. все едно до сега не плащаше два пъти повече от германия и не им построихме газопровод за наша сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 8
pa4anga
преди 2 години
Че е така ,така е . Но нужно ли беше да се бутаме между шамарите ? Кой ще плаща сметката ? ЕС , САЩ ми не , ти и аз ! .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Спират на тоя, който реално ползва най-малко. Защо не пробват с Германия? Както и да е, по-добре без него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още