IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спира доставките на газ за България

В „Булгаргаз“ ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от сряда

22:28 | 26.04.22 г. 54
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В „Булгаргаз“ ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г. Това съобщава министерството на енергетиката.

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, посочват още от ведомството.

След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор, се посочва в съобщението. Тя също така крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна, се казва още.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Очаква се в сряда министърът на енергетиката Александър Николов да даде изявление.

По-рано властите в Полша потвърдиха, че от сряда Русия ще спре доставките на газ за страната.

Изглежда Русия изпълнява заканата си да спре снабдяването за страните, които отказват искането на Кремъл за плащане в рубли. Според Брюксел това би било нарушение на санкциите срещу Русия и ще даде преимущество на властите в страната. Полша е една от държавите, които са особено изявени в критиките срещу Москва и също отказва да изпълнява искането за плащане в руската валута.

Основният газов доставчик на Полша PGNiG съобщи, че е бил осведомен за спиране на всички доставки от сряда. Минути по-рано руският газов гигант „Газпром“ издаде предупреждение, че Полша трябва да плати за доставките си – във вторник и в руска валута.

В средата на месеца Българската газова асоциация (БГА) изпрати отворено писмо до председателите на парламентарни групи в 47-то Народно събрание, с което настоява България да приеме условията на „Газпром“ и да заплаща за природния газ в рубли, защото страната ни няма никаква друга алтернатива.

По нареждане на руския президент Владимир Путин „враждебните държави“, каквито са членовете на Европейския съюз, от 1 април трябва да плащат за природния газ в рубли.

След като общността категорично отказа да се съобрази с това искане, Русия предложи схема, при която европейските клиенти продължават да плащат във валутата, която е предвидена в договорите с „Газпром“. Парите ще се превеждат в специални сметки в „Газпромбанк“ и ще се превръщат в рубли, след което ще се превеждат на газовото дружество.

От думите на енергийния министър Александър Николов в края на март стана ясно, че България е платила за газа за април. В министерството има схема и за плащане в рубли, но страната ни остава на позицията на ЕС по отношение на плащанията за газ.

От БГА посочват в своята позиция, че България не е свързана с европейската газова система, няма диверсификация на входящите газови потоци и няма терминали за втечнен газ, както и има наложен мораториум за добив на природен газ. Според организацията страната ни е най-зависимата от руския природен газ страна в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 6 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Чудесно !!! Най-сетне ще се оттървем от една икономичеса окупация ! Да може да е трудно няколко месеца , но ще се справим. Ще инсталираме още соларни мощности, още вятърни, още вецове, ще се свържем с Гърция , Турция, Румъния. Ще си премахнем глу павия мораториум за добив на газ и петрол. БЪЛГАРИЯ отново може да бъде НЕЗАВИСИМА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 2
GiRo
преди 2 години
Сега е моментът да скъсаме веднъж завинаги с руската енергийна зависимост. Ако не можем напълно, поне да я намалим драстично. Пусне ли се азерския газ, нужда от руски вече няма. Петрол не е нужно да се внася само от Русия. Същото важи и за ядреното гориво. Чудно после *** с какво точно ще изнудват и ще прокарват интересите си в България. Може би през купищата продажни политици, бивши сътрудници на ДС? Последните много отдавна би трябвало да ги няма на сцената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
"..Актуални данни показват, че България е силно зависима от руския газ, който съставлява 77% от общите доставки. Самият газ съставлява обаче 14% от общите енергийни доставки. Така като цяло се оказва, че България не е силно зависима от природния газ, а населението в страната е слабо газифицирано (общо около 120 хил. домакинства). С изключение на торовите и стъкларски заводи индустрията също не е силно газифицирана, а основни потребители на газа са топлофикациите. Така например Топлофикация София консумира близо 40% от природния газ. Две трети от потреблението е през зимния период и тогава се използва съхраненият през лятото газ в "Чирен". Годишното потребление на страната възлиза на 3,2 млрд. куб.м (за 2021 г.), а капацитетът на газовата връзка с Гърция (когато бъде пусната) е достатъчен, за да осигури това количество..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 7 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Добра новина.България е слабо зависима в общото енергийно потребление от природният газ, и ако имахме по-читави управници отдавна щяхме да сме се откъснали от тия ***.Дано сега най-после нещата станат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 2 години
Абе не са само илюзии - разделението в обществото на изток / запад, на фили и фоби винаги е подклаждано от руската имперска политика още преди освобождението . Гражданската война за която говорят историците е следствие на тази политика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 6
cherney
преди 2 години
Каквато и цена да трябва да плати България за скъсването на всякакви отношения с Русия, тя трябва да бъде платена, ако искаме да имаме държава. Нашият народ живее с някакви напълно смехотворни илюзии десетилетия, като това е и една от причините да сме най-бедната страна в ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 7
Petar2015
преди 2 години
Опааа. Тази зима на *** ли ще се топлим? Имам предчувствие за скок в цените на климатиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 1
cherney
преди 2 години
"Колкото и да се мазниш на селската мууутра тя пак ще те изгърби когато и предоставиш възможност"----------------------- Българинът упорито отказва да научи този урок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 3
melon
преди 2 години
Дааа, в крайна сметка по-добре да се изпие горчивата чаша и да се отърве страната от долнопробната руска зависимост. Нека търгуваме с тях, но с диверсификация и без да ни извиват ръцете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 2 години
Колкото и да се мазниш на селската мууутра тя пак ще те изгърби когато и предоставиш възможност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още