IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обвини САЩ за спрените газови доставки в Европа

В края на миналата седмица "Газпром" преустанови подаването на газ по "Северен поток 1", сочейки технически проблем

16:48 | 06.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

САЩ са предизвикали кризата с газовите доставки за Европа, тласкайки европейските лидери към "самоубийствената стъпка" да прекъснат икономическото и енергийното сътрудничество с Москва, коментира говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова пред Ройтерс.

Тя обясни още, че САЩ имат дългогодишно желание да преустановят енергийните връзки между Русия и големите европейски държави, като например Германия. За нея Москва е надежден енергиен доставчик още от съветски времена.

Преди ден говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "Газпром" е спрял доставките по "Северен поток 1" - основният газопровод за Германия и Западна Европа, и те няма да бъдат възобновени докато Европа не отмени санкциите, наложени на Москва. ЕС вече приложи седем пакета със санкции срещу Русия и отделни физически лица - висши чиновници, олигарси и приближени до президента Владимир Путин и властта, заради пълномащабната война, която Москва започна в Украйна.

Преди това позицията на газовата компания беше, че има технически проблем, който пречи на безопасната работа на съоръжението. По-рано днес "Газпром" посочи, че отговор кога ще бъде възобновена работата на "Северен поток 1" трябва да даде Siemens Energy, които трябва да ремонтират оборудването на съоръжението.

Пазарите в Европа сякаш вече преодоляха страховете за прекратяването на доставките от природен газ от Русия. Цената на нидерланската борса TTF се покачи рязко при отварянето в понеделник (5 септември), но след това се успокои и тръгна надолу. В момента октомврийските контракти на газа се търгуват за 226 евро за мегаватчас, което с почти 120 евро под нивото, достигнато в края на август, когато стана ясно, че "Газпром" планира да спре работата на "Северен поток 1" за три дни.

Тогава на пазара натежаха опасенията, че работата на съоръжението така и няма да бъде възобновена и цената на газа достигна рекордните около 340 евро на мегаватчас, но пълните газохранилища в Европа намалиха напрежението и само за няколко дни цената се върна до нивата 200-210 евро за мегаватчас. 

В крайна сметка "Газпром" действително не пусна отново "Северен поток 1", но и пазарите не реагираха толкова рязко, каквито опасения имаше.

По време на икономическия форум във Владивосток Мария Захарова коментира още, че в ЕС са били доведени на власт политически сили, "които играят ролята на овце-провокатори".

"Доминацията на Вашингтон надделя", споделя още говорителят на руското външно министерство и добавя, че действията на ЕС са "абсолютно самоубийство", което Европа очевидно ще трябва да преживее.

Ройтерс припомня още, че според руският президент Владимир Путин санкциите на Запада са икономическа война срещу страната му. По този начин Западът е предизвикал и най-тежката енергийна криза в съвременната си история.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
И Захарова, и Путин, и Песков, могат да си пъхнат мненията отзад. На първия и третия със сигурност ще им хареса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 1 година
тежка шиззофрения тресе руските убийци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 9
evlogi
преди 1 година
***,илизмът в Кремъл започва да добива застрашителни размери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още