IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската цена връща търсенето на газ в Европа

Някои индустриални потребители на газа обаче може да са изгубени завинаги, опасяват се в Германия

13:40 | 24.03.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търсенето на природен газ в Европа се повишава с връщането на цената на газа до нивата преди началото на войната в Украйна, пише Bloomberg. Това може да се окаже потенциален риск за приготовленията на Европейския съюз за следващата зима без руски доставки на газ.

На нидерландската борса TTF търговията през март е динамична - досега цените се движат в диапазона от 39 евро до 52 евро за мегаватчас. Това е близо до нивата от края на 2021 година и съществено по-ниско от лятото на 2022 година, когато опасенията, че Русия ще спре доставките на газ за ЕС доведоха до рекорд на цената на газа от 350 евро за мегаватчас.

Анализатори от шведската банка SEB прогнозират, че увеличеното търсене пак може да върне цената на газа до 100 евро за мегаватчас през следващите месеци, когато страните от ЕС ще трябва отново да пълнят газохранилищата си. Същото мнение се споделя и от едни от най-големите търговци на газ - Vitol Group.

Рекордните цени на газа през август доведоха до свиване на потреблението от страна на индустрията. Например бизнесът в Испания през септември намали с 40% на годишна база своето потребление. Потреблението на газ и в България се сви рязко, отчетоха тогава и от "Булгаргаз". Като цяло страните от ЕС ограничиха използването на газа с почти 20% през миналата година.

Тогава много индустрии преминаха на алтернативни горива - петрол или дизел, но сега отново обмислят промяна и завръщане към газа, коментират от TotalEnergies пред Bloomberg. Тази смяна в повечето случаи е лесна и ще подкрепи ръста в търсенето. Други производители, за които газът е основна суровина, пък ще започнат да връщат обемите на производство, които бяха свити през миналите месеци, допълват още анализатори.

Но някои индустрии затварят завинаги и местят производството в зони, където енергийните разходи са ниски. BASF например съобщи, че ще съкрати хиляди работни места в Германия, защото не вярва, че правителството ще осигури евтин газ, какъвто преди години получаваше от Германия.

Други химически гиганти в Германия също имат планове да ограничат инвестициите си в страната. Намаляването на цените на суровините и на енергоресурсите засега стабилизира процеса, но германски анализатори се опасяват, че сега няма мащабно възстановяване, каквото се наблюдаваше след пандемията от коронавуриса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
slavka_peneva
преди 1 година
Имам позната, която работи в такава фирма за газ и точно това ми каза, че и е направило впечетление, че отново започва да се проявява интереса за синьото гориво. Видимо цента същот намалява, което води и до подновения интерес ос трана на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Скимтят ли чебуррашките? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
In finance, cornering the market consists of obtaining sufficient control of a particular stock, commodity, or other asset in an attempt to manipulate the ... козунака на катето евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Загубата от молекулите е на ратия Аладин да погали ламбата https://agsi.gie.eu/ "Булгаргаз" взема 800 млн. лв. държавен тригодишен заем. Парите ще се дават на траншове за газови сделки. "Газпром" е последната ни опция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
Потреблението на газ в ЕС никога повече няма да се върне в рекордните предишни обеми !! Термопомпите и геотермалното отопление го заместват успешно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още