IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ проби и цената от 40 евро за мегаватчас

Износът на руски енергоресурси за Китай се увеличава съществено след началото на войната в Украйна

10:36 | 21.03.23 г. 8
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

След краткото колебание през миналата седмица цената на природния газ продължава своя ход надолу и вече проби и тавана от 40 евро за мегаватчас на нидерландската борса TTF. Търговията в понеделник (20 март) затвори при цена от 39,32 евро за мегаватчас на фона на опасенията за стабилността за банковата система.

Краят на отоплителния сезон допълнително успокоява пазарите и може да се каже, че Европа е преминала през първата криза, предизвикана от войната, която започна Русия в Украйна, намирайки достатъчно количества втечнен газ, с който да замести руския тръбен газ. Следващата стъпка е лятото, което може да се окаже също толкова предизвикателно с горещи вълни и ниски речни нива.

Газовите потоци обаче се преразпределят активно през последните месеци. Китай, който беше един от най-големите купувачи на втечнен газ, се насочва към руските енергийни суровини и така освобождава ниши, които сега заемат европейските държави. По данни на китайските митнически служби, цитирани от Bloomberg, от февруари 2022 година до февруари 2023 година в страната са внесени енергоресурси (въглища, петрол и природен газ) от Русия на стойност 88 млрд. долара. За сравнение, през предходните 12 месеца стойността на енергийния внос от Русия е 57 млрд. долара.

Последните данни показват, че Русия вече е водещ доставчик на петрол за Китай, измествайки Саудитска Арабия, на второ място при вноса на въглища след Индонезия и на трето по внос на втечнен газ след Австралия и Катар. И Русия, и Китай обаче не дават сведения за вноса на тръбен газ. За него може да бъде съдено по коментарите на вицепремиера на Русия Александър Новак от есента на 2022 година, че износът на газ за Китай ще се удвои до около 20 млрд. куб. метра. Това е значително под доставките за европейските пазари преди началото на войната и означава, че "Газпром" на този етап още не може да намери алтернативен пазар.

В последните месеци доставките за Европа намаляха рязко и много от клиентите на "Газпром" вече не купуват руския природен газ, макар че Европейската комисия няма санкции за газа. Страните от ЕС обаче бяха силно зависими от руските доставки, които представляваха 40% от общия внос на газ в общността през 2021 година. 

Молдова, която беше силно зависима от руските доставки, също за кратко преустанови доставките на руския газ. По данни от местните власти от декември 2022 година "Газпром" доставя газ само за самообявилата се Приднестровска република. За останалата част от страната доставките идват от съседните страни, включително и България - чрез IGB. 

През март обаче това се промени. От Moldovagaz съобщиха, че ще купят 177 млн. куб. метра, както е по договор. Това означава, че дневните доставки ще бъдат 5,7 млн. куб. метра на ден, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 11 месеца
И все по-надолу ще е цената... защото вече има достатъчно алтернативни източници, защото се строят терминали за втечнен газ, защото се строи газова инфраструктура, защото държавите осъзнават, че бъдещето е в природния газ... подкрепям напълно, аз съм потребител и съм много доволна от ползите му. Никог апреди това вкъщи не е било толкова приятна температурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Аа, НеМозеДаБъде! Къде е онази торба лой Митю РСССРСФРССС импото, да обясни как без гъзпрома Европа ще стои на студено и тъмно и всички ще фалират? Руснята да си продават на чайниците сега газа на двойно по- ниска цена и много по-нисък обем, да им дойде акъла в алкохолизираните кратуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 8
OHЯ
преди 11 месеца
Данчо рашастанеца си е обикновен митрофановски тpaBepc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 8
zelka007
преди 11 месеца
До: данчонефелнатарубла ... изкара 3х3 = 9 рубли ... :))) ... много редка цедката на оня кон митрофанова ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 17
danchomentata
преди 11 месеца
Набуко е опера в четири действия от Джузепе Верди.Президентът Румен Радев е бил на традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония в Златната зала на Музикферайн.Друзя атлантици ваксаджии след втори сте на пачи яиц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 12
zelka007
преди 11 месеца
добре , че си гръмнаха тръбите нефелните , та да паднат цените ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
danchomentata
преди 11 месеца
https://***.rag-austria.at/en/rags-energy-world/energy-storage/storage-facilities.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
danchomentata
преди 11 месеца
https://mvm.hu/-/media/MVMHu/Images/Tevekenysegunk/Gaztarolo/mfgt_en.jpg?la=en&hash=5472F45EC6A9DC53802A1949AD42CB2AA46E070F
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още