IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия като бензиностанция с голяма отстъпка за Китай 

Пекин и Москва искат да задълбочат икономическите си отношения. При това и двете страни се стремят към много различни стоки

07:44 | 22.03.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Си (вляво) и Путин след дългите преговори в Москва. Снимка: ЕРА
Си (вляво) и Путин след дългите преговори в Москва. Снимка: ЕРА

Президентът на Русия Владимир Путин призна на китайския си колега Си Дзинпин по време на посещението му в Москва, че малко „завижда" на колосалния напредък в развитието на Китай. Това също намира отзвук: С оглед на западните санкции Москва е все по-зависима от най-големия си търговски партньор.

Поради това икономическото сътрудничество между двете страни изигра важна роля в двустранните разговори на двамата държавни глави. Си изрази надежда, че двете държави ще използват пълноценно потенциала на големите инфраструктурни проекти „за стимулиране на растежа, съвместно гарантиране на енергийната ни сигурност и разширяване на двустранния икономически и търговски обмен", се казва в официалното изявление на китайската страна.

Путин увери Си в надеждните доставки на нефт и газ. Русия е в състояние да задоволи нарастващите енергийни нужди на китайската икономика, заяви той. И добави също, че китайските компании ще бъдат подкрепени при „заместването на производствените мощности на западните компании, които са напуснали Русия".

Във вторник следобед двамата държавни глави тържествено подписаха съвместна декларация за задълбочаване на руско-китайските отношения, както и декларация за развитието на руско-китайското икономическо сътрудничество до 2030 г. Вечерта Путин нарече преговорите „успешни" и заяви, че отношенията между двете държави са „на най-високото ниво на развитие в историята".

Въпреки това бизнесът между двете страни „все повече се развива по условията на Китай", казва пред Handelsblatt Мария Шагина, експерт по Русия и енергетика в Международния институт за стратегически изследвания (IISS). „На Русия ѝ липсват приятели", казва тя, „и ориентирането към Китай остава една от малкото възможности на Кремъл да облекчи натиска на западните санкции". Отношенията са „едновременно по-близки и по-асиметрични от всякога в историята". 

Държавният глава на Китай и партиен лидер Си пристигна в Русия в понеделник на тридневно държавно посещение. След като “скъпите приятели" Путин и Си разговаряха първо на четири очи, във вторник на дневен ред бяха преговорите с правителствени делегации. Съобщава се, че те са обсъдили и въпроси на военно-техническото сътрудничество.

Икономиката на Русия страда от западните санкции 

Русия проявява голям интерес към технологиите, особено към полупроводниците, от Китай. Ето защо лидерът на Кремъл е поискал и технологично сътрудничество. Двете държави биха могли да се превърнат в световни лидери в областта на информационните технологии, мрежовата сигурност и изкуствения интелект, обяви Москва. Освен това Русия търси нови клиенти за нефт и газ, тъй като западните държави рязко съкращават бизнеса си с Русия. 

Според официалните данни след една година война руската икономика е в много по-добро състояние, отколкото се предполагаше първоначално. Но статистиката е пълна с възможни грешки. Всъщност страната изпитва затруднения преди всичко поради загубата на Европа като важен търговски партньор.                                                 

В дългосрочен план забраните за износ на машини, полупроводници и други високи технологии от САЩ, Япония, Великобритания и ЕС вероятно ще навредят на руската икономика, смята икономистът и експерт по Русия Василий Астров от Виенския институт за международни икономически изследвания. Освен това ограничаването на цените на петрола е особено болезнено за Русия.

Китайското ръководство знае как да използва тази слабост в своя полза и е договорило договори за доставка на енергия със значителни отстъпки. Евтиният петрол и газ помагат за съживяването на икономиката на страната след миналогодишния хаос около Covid. „Русия сега е бензиностанция с отстъпка за Китай. Си, разбира се, оценява това", заяви Кристоф Хойсген, ръководител на Мюнхенската конференция по сигурността, пред ntv.

Последна актуализация: 07:47 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 1 година
Премудрия бащица най-накрая ще вдене че е едно да сее интриги между десетките европейски държавици и съвсем друго да се сблъска челно с ККП,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: sssaaa *** в статията за еврото, там се надъхват копейките... там може да демнострираш дебииилизма си на воля :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 13
sssaaa
преди 1 година
Пак ли се надъхвате, Евроатлатичета. Спокойно, Другаря ще ви намести в лагерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка... в Поднебесната кинкалерия , като отидеш за стока , се моткаш по едни тържища и пазариш , за да напълниш контейнер . отнема неколко дена , седмица , може и малко отгоре , щото понякога и се чака да дойде нещо и да доокомплектоват поръчките . и се спи в едни хотелчета около тържищата . та в тези хотелчета , предвидливите китайчета доставят на скучаещите търговци , в повечето случаи мъже , услуги на втората най-древна професия , познай чия реч е преобладаваща при труженичките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
пРaссия се превърна в евтина китайска налoжница. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
Много "успешно" се справят засега..Вчера чета, 86 москвич а успели да произведат и продадат досега ,и сега всичките ги връщали в "завода" за отстраняване на дефект.Машалла..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още