IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никому неизвестни компании без опит управляват половината от износа на руски петрол

САЩ се готвят да напомнят на западните компании, че има санкции срещу сорта "Уралс"

22:55 | 27.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В месеците след началото на войната в Украйна никому неизвестни компании започват да се занимават с износа на руски петрол към Азия. В периода между март и юни 2023 г. те "никнат като гъби", след като големите търговци и петролни компании започнаха да се отдръпват от търговията заради санкциите, пише Ройтерс, като се базира на свои източници и на анализи на данните на мозъчния тръст Kpler и на Refinitiv.

Според тях повече от половината петрол, който изнася Русия - между 6 млн. и 8 млн. барела на ден, се доставя от такива фирми - често без никаква история в търговията. Сега, събрани заедно, те създават един от най-големите петролни търговци в света, опосочва Ройтерс.

През миналата година около 30 посредника без търговски опит управляваха сделки с руския петрол, сочат данни на Eikon. Сега броят им се увеличава до около 40, допълва още Ройтерс.

Междувременно САЩ се готви да "напомни" на търговци, застрахователи и собственици на кораби, че има горна граница на цената на руския петрол, допълва още агенцията, като се позовава на свои източници. Тактиката ще е "мека" - писма и телефонни разговори, а не заплахи за санкции и наказания, твърдят източниците на агенцията. И в момента се води подобна комуникация, но усилията ще бъдат засилени, допълва още Ройтерс.

Според данни на пазара в последните две седмици руският сорт "Уралс" се търгува над тавана от 60 долара за барел, определен от Г-7 и ЕС през декември 2022 г. Мярката беше много внимателно премислена, за да не бъде разтърсен допълнително пазара и да бъде задълбочена енергийната криза. Целта е да запазим Русия на пазара, но приходите ѝ да бъдат ограничени, обясниха тогава западните лидери.

В крайна сметка официалните данни на  руското Министерство на финансите показват, че от началото на годината приходите от търговия с газ и петрол са с 47% надолу. Анализи на Bruegel обаче сочат, че причината за това е не толкова ограниченията върху цената, а ембаргото, което наложи западния свят на вноса на руски петрол.

Все пак ограниченията като цяло дават редица лостове за влияние в ръцете на основните купувачи - Индия и Китай, а Русия пради допълнителни разходи, за да осигури доставките, включително и заради многократно удължените дестинации на танкерите и за застраховки на товарите. Според Ройтерс през миналия месец централната банка на Русия е отпуснала 9 млрд. долара под формата на гаранции на товарите, а това са пари, коитоса блокирани и Кремъл не може да инвестира във войната, която води в Украйна.

Според оценки скоро Русия ще достигне максимума от азиатския пазар и ще трябва да търси други начини за увеличаване на доходите от петрол и природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още