IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският сорт петрол "Уралс" прескочи ценовия таван

Приходите от търговия с петрол и газ в руския бюджет намаляват наполовина за полугодието

10:42 | 13.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на руския петрол "Уралс" прескача тавана, определен от Запада - 60 долара за барел, с 2-3 долара на барел, сочат изчисленията на Ройтерс, базирани на данни от търговци на пристанищата в Балтийско и Черно море. Според тях причината е поскъпването на сорта Брент и обявеното от Москва допълнително намаляване на добива през август.

Това означава много по-ниска отстъпка - около 8 долара за барел спрямо сорта Брент на терминалите в Индия, като в предходни месеци разликата е достигала и 30 долара за барел.

Една от причините за този ръст на цената е вероятното трупане на резерви след основните клиенти на Русия. По данни на митническите власти, цитирани от Ройтерс, вносът на петрол в Китай през юни расте с 45,3%, което се обяснява с увеличаването на резервите от китайските рафинерии въпреки ограниченото възстановяване на вътрешното търсене на горива.

В първите шест месеца на годината Китай е внесъл общо малко над 282 млн. тона петрол, което е с почти 12% повече спрямо същия период на 2022 година.

Според изчисленията на анализаторите от Vortexa резервите от петрол приближават рекордните нива от лятото на 2020 година - към края на юни вече са 980 млн. барела.

По данни на Министерството на финансите на Русия цената на най-търгувания руски сорт петрол през юни достига 55,88 долара за барел спрямо 75 долара за барел на сорта Брент. За шестмесечието средната цена на сорт "Уралс" е 52,17 долара спрямо 84 долара за същия период на 2022 година.

При това положение първите данни за изпълнението на руския бюджет за първото полугодие сочат, че приходите от продажбата на петрол и природен газ намаляват 47% на годишна база до 3,3 трилиона рубли (36,4 млрд. долара). От институцията обясняват, че причината са намалените обеми и по-ниската цена.

Като цяло приходите в руския бюджет намаляват с 12% на годишна база до 12,3 трилиона рубли в периода януари-юни 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
OHЯ
преди 10 месеца
Айде Данка , защо още не си постнал някой от неумните си линкове ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още